2018. december 15. - Valér

Botrány a jégen

2018. február 18. Szerző: Szele Tamás
Kérem, nehéz eldönteni, hogy mi zajlik most a jamaicai női bobcsapat körül, de mivel kicsit sem emlékeztet vígjátékra, nem lehet a „Jég veled 2” forgatása. Inkább nevezhetnénk botránynak, ráadásul a konfliktus okát sem igazán ismerjük, csak abban lehetünk biztosak, hogy a jamaicai bobszövetség rövid úton kirúgta edzőjüket, a német Sandra Kiriasist.

 

Miért tették, miért nem, nem adnak rá magyarázatot, illetve csak annyit mondott a szövetség elnöke, Christian Stokes, hogy szerinte a német nagyon romboló hatással volt a csapatra. Sandra Kiriasis viszont úgy nyilatkozott, hogy „Minden ok és figyelmeztetés nélkül azonnali hatállyal pálya- és teljesítményelemzővé tettek, így el kellett volna hagynom az olimpiai falut, elvesztettem volna a jamaicai akkreditációmat és a sportolókkal sem léphettem kapcsolatba.”

Hogy mi zajlik a sportszövetségek kulisszái mögött, azt jobb nem firtatni, ugyanis többnyire sosem tudjuk meg, és ha meg is tudjuk egyszer, nem tudjuk bizonyítani: tény, hogy az edző és a szövetség valamin végleg összerúghatták a port. Hanem Kiriasis igen nagy haragra gerjedt, ugyanis szerinte a jamaicai bobcsapat kisebb vagyont spórolt azon, hogy ő bevetette érdekükben a kapcsolatait – és megtiltotta a csapatnak, hogy az általa valóban nagyon olcsón szerzett bobot használják.

Lehet, hogy ez kicsinyes lépésnek tűnik, de hát nem csak a játékos teszi bele az életét abba a lehetséges sikerbe, hanem az edző is... hanem így viszont, szánkó nélkül el sem indulhatott volna Jazmine Fenlator-Victorian és Carrie Russell a versenyeken. Zsarolást követett el ily módon Kiriasis? Meglehet, de kérdés, miért bocsátották el ennyire fénysebességgel.

A helyzetet egyelőre Jamaica legnagyobb sörgyártója, a Red Stripe mentette meg, azzal, hogy – nyilván reklámcélokkal – adományozott egy bobot a csapatnak, így szombaton az edzésekkel megkezdhették a versenyzést. (Korábban a jamaicai bobcsapat ajánlatot kapott egy kísérleti japán bob használatára, de – még Kiriasis tanácsára - inkább egy másik, szerinte gyorsabb bobot választottak.)

A lányok tehát már a pályán vannak, az edzőjük azonban nem kísérheti őket figyelemmel, csak az olimpiai falun kívülről, esetleg a lelátóról, ha jegyet vált.

Nincs ez így jól, semmiképpen sem: de ne ítélkezzünk, míg nem ismerjük meg a jamaicai bobszövetség érveit is.

Melyeket azonban nem hoznak nyilvánosságra.

Így nem könnyű kiigazodni a történteken – a lányoknak mindenesetre sok sikert kívánunk.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook