2022. augusztus 14. - Marcell

Botrány Britanniában

2017. november 1. Szerző: Szele Tamás
Esküszöm, sokáig hittem, hogy a paralimpiai mozgalom a sport szellemének valódi letéteményese, hiszen ott nincs szó hatalmas összegekről, reklámszerződésekről, korrupcióról... mikor az orosz paralimpiai csapat doppingbotrányba keveredett, még hajlamos voltam elintézni azzal, hogy Oroszország ilyen hely. De Britannia is olyan.

 

Legalábbis a jelek szerint. Botrányos parlamenti meghallgatáson vett részt Olivia Grey-Thompson bárónő, a Digitális, Kulturális, Média és Sport bizottság hallgatta meg a paralimpikonok besorolása körüli anomáliák ügyében – és hihetetlen botrány fog kitörni, annyit mondhatok. A BBC beszámolója szerint ugyanis komoly, szándékos manipulációkkal sorolják rossz kategóriákba a brit paralimpikonokat, akik kiszolgáltatott helyzetükben még tiltakozni sem tudnak ez ellen. Grey-Thompson baroness, a korábbi kerekesszékes versenyző elmondta: nem ritka, hogy akár fizikai beavatkozásokat is alkalmaznak egyik-másik kategóri elérésheez, akár hideg vizes zuhanyokat, akár – és ez már súlyos etikai probléma – szükségtelen sebészi beavatkozásokat is, melyekkel például végtagokat rövidítenek le.

Aki nem hajlandó részt venni ezekben, az kockáztatja, hogy kimarad a csapatból, nem kap anyagi támogatást vagy eltiltják a médiaszerepléstől. Az edzők, a csapat többi tagja de az orvosok is mind ugyanazt a tanácsot adják a versenyzőknek: „Erről egy szót se!”

A megfélemlítést tanúsítja Michael Breen T38-as kategóriájú távolugró világbajnok, aki idéz egy beszélgetést, melyben Paula Dunn, az angol paraatlétikai csapat vezető edzője beismerte, hogy a paralimpiai sprint bajnokot, Sophie Hahnt szándékosan rossz kategóriában indította. Hahn kijelentette, hogy örömmel fogadja az esélyt arra, hogy bizonyítékot szolgáltasson a bizottságnak, bár úgy nyilatkozott, miszerint: „minden sportolónak kínos, aki a parasport megfelelő osztályában van, hogy szembenézzen az ilyen megismételt és alaptalan állításokkal.”

Breen azt is mondta, hogy találkozott a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) vezető ügyvédjével, Mike Townleyvel, aki dokumentációt osztott meg vele a téves osztályozásról.

Egyszóval, hatalmas viharfelhők gomolyognak a brit parasport egén. Az alapkérdés az, hogy a mostani besorolási rendszer egyáltalán alkalmas-e arra a célra, hogy viszonylag kiegyenlített esélyekkel indulhasson a sok, különböző mértékben sérült versenyző?

Amikor Giles Watling képviselő megkérdezte, hogy a rendszer alkalmas-e a célra, Olivia Gray-Thompson annyit mondott: „Fel kell tennünk a kérdést, hogy a besorolás tisztességes és átlátható-e, és hogy a sportolók fellebbezést vagy panaszt tehetnek-e egy nyílt és tisztességes eljárás keretében?”

Tim Hollingsworth, a brit Paralimpiai Szövetség vezérigazgatója azonban megadta a választ: „Alapvetően úgy hiszem, hogy valami olyasmit vizsgálunk, ami nem alkalmas a céljára.”

Nagy megújulás vérható a brit parasportban, annyi biztos.

És talán, ha eléggé nagyra dagad a botrány, az egész világon is.

Az eseményeket folyamatosan figyelemmel fogjuk kísérni és beszámolunk róluk: az első lépés már megtörtént, a botrány kipattant.

Hála egy bátor parasportolónőnek.

Dicsőség Olivia Gray-Thompsonnak!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook