2019. január 16. - Gusztáv

Botránybajnokság

2018. március 6. Szerző: Szele Tamás
Ez egy új kategória. Nem csak a versenyzőket, a nemzetközi sportrendezvényeket is rangsorolni kéne vagy legalábbis lehetne, abból a szempontból. hogy mennyire botrányosak: lassan már többet kell foglalkozni a különböző skandalumokkal, mint a születő eredményekkel. A birminghami fedettpályás atlétikai világbajnokság mindenképpen a világ élvonalát képviseli ebből a szempontból.

 

Talán a legtisztább és legszalonképesebb pillanat a versenyen az volt, amikor Márton Anita megszerezte a világbajnoki címet. Ahhoz nem fért kétség. De ezen kívül szinte állandóak voltak a kalamitások. Sőt, a példa nélkül álló esetek is: A férfi 400 méteres síkfutás harmadik előfutamában például mind az öt versenyzőt kizárták. A nemzetközi szövetség (IAAF) tájékoztatása szerint a sportágban korábban hasonló eset még nem történt.

A harmadik futamban ugyanis jamaicai, katari, lett és bahamai atléta, valamint a versenyszámban idén a legjobb idővel (44.88 mp) rendelkező grenadai Bralon Taplin futott, ám pályaelhagyás miatt mindannyiukat kizárták. Ilyenkor vissza az egész, minden érvénytelen, senki ott sem volt és a rendezőbizottság elnöke jégkockákkal hűti tüzelő homlokát.

De hátra volt még a feketeleves. A férfi 400 méteres síkfutás döntője. Ami jól kezdődik, rosszul végződik, ami rosszul kezdődik, még rosszabbul végződik, tartja Murphy és ez esetben sem tévedett. Az első helyen Óscar Husillos ért célba, a spanyol Európa-csúcsot és új világbajnoki csúcsot jelentő 44,92 másodperces eredménnyel győzött, majd önfeledt ünneplésbe kezdett, áldotta az eget, a nézőket, megfutotta a tiszteletkört - aztán kizárták. Sőt, mi több, nem csak őt, de a második helyen befutó dominikai Luguelín Santost is, aki már a fotózkodáson is túl volt kérészéletűnek bizonyuló ezüstjével. Így végül a harmadik helyen befutó cseh Pavel Maslaké lett az aranyérem, aki zsinórban harmadszor nyerte meg a számot a világbajnokságon. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki a spanyolok körében, hogy a végül második helyre előlépő amerikai Michael Cherry a képek tanúsága szerint sokkal látványosabban hagyta el pályáját, mégsem jutott a kizárás sorsára.

A végeredmény a dolgok jelenlegi állása szerint: 400 m, világbajnok: Pavel Maslák (Csehország) 45,47 másodperc 2. Michael Cherry (Egyesült Államok) 45,84 3. Deon Lendore (Trinidad és Tobago) 46,37, de le merném fogadni, hogy ez sem lesz végleges, ismervén a dolgok elromlásának természetét.

Minden tiszteletem azoké a kollégáké, akik ezt a döntőt komolyan és lélekjelenlétüket megőrizve letudósították, leközvetítették: egy nagyon régi újságíróvicc jut eszembe a történtekről.

Valamikor a XIX. században a vidéki napilap kiküldi tudósítani a gyakornokot a szomszéd vármegyébe, a megyebálra, azt sehogy sem lehet eltolni, annyit kérnek tőle, hogy lapzárta előtt egy órával küldje meg táviraton az írást. Lapzárta előtt egy órával meg is érkezik a távirat: „Csillár lezuhant, negyven halott, megyebál elmarad, nincs miről tudósítani, megyek haza.”

Hát körülbelül itt is erről van szó: selejtező érvénytelen, mindenkit kizártak, döntő is érvénytelen, bajnokot kizárták, ezüstérmest szintén de azért mintha mégis lenne miről tudósítani...

Hanem az nagyon valószínű, hogy a birminghami fedettpályás VB-t valami nagyon elszánt druida átkozhatta el.

Az szokott így kinézni.

A druidák átka.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook