2019. január 19. - Márió, Sára

Botrányos snowboard verseny

2018. február 12. Szerző: Rózsa Misi
A slopestyl hódeszka verseny egy érdekes műfajú sportág. Ez egy olyan verseny, aminek pályája speciálisan van kialakítva.

 

Tele van ugratókkal, korlátokkal és különböző mesterségesen kialakított eszközökkel, amiket felhasználva a versenyzők különböző trükköket mutatnak be lecsúszás közben. A legtöbb pálya egy kilométer hosszú, amiben minimum három hatalmas ugrató és három korlát kerül elhelyezésre. 6 tagú zsűri figyeli az adott versenyző pályán mutatott teljesítményét és ezek alapján adnak azokra pontokat. Fontos szempont, hogy a versenyző milyen nehézségű trükköt mutatott be, milyen eredményesen használta ki a pálya összes adottságát, milyen magabiztosan hajtotta végre a gyakorlatait. Ez a sportág 2014-ben került fel a Téli Olimpiák programjába.

Most a Pjongcsangi Téli Olimpián eredetileg vasárnap rendezték volna meg ezt a versenyt, de a viharos szél miatt, átrakták a programot egy nappal későbbre. Csakhogy a helyzet nem javult túl sokat, pocsék volt az időjárás, úgy ahogy van, több versenyző álláspontja az volt erről, hogy emiatt a versenyt el kell halasztani, mert ilyen körülmények között nem születhet reális eredmény. De a szervezők nem hallgatták meg a versenyzők kérését, illetve persze meghallgatni, meghallgatták az érveiket, de azokkal nem foglalkozva úgy döntöttek, hogy a versenyt nem halasztják el, azt bizony meg kell tartani ebben a rossz időjárásban is. Nem volt mit tenni, a versenyzők kénytelenek voltak elfogadni ezt a döntést, hiába tartották igazságtalannak és a sportágat is sértőnek.

Miért sértő ez a sportágra nézvést? Azért mert ez a versenyszám az egyik leglátványosabb hódeszka száma az olimpiának. Pont azért, mert nagyon veszélyes és látványos elemeket mutatnak be a lesiklás közben a versenyzők. Természetes, hogy az amúgy sem veszélytelen sportágnál, ha ilyen rossz körülmények között kell megmutatni a versenyzőknek a tudásukat, azok a komolyabb rizikót jelentő figurákat nem fogják tudni megmutatni, kénytelenek biztonsági játékra törekedni, ami rengeteget ront a sportág értékén. A verseny egész ideje alatt rendkívül erős szélrohamok söpörtek végig a pályán. Esések ebben a versenyszámban elkerülhetetlenül vannak. De azért olyan nem igen fordul elő, hogy a 25 versenyző 50 lesiklásából 32-ben következzen be bukás. Kész csoda, hogy komoly sérülés nem történt a verseny során itt!

A verseny nem hozott igazán nagy látványos elemeket, a versenyzők ki voltak akadva, hogy hosszú időt áldoztak arra, hogy felkészüljenek az Olimpiára, hogy igazi nagyon látványos, veszélyes, sok esetben új elemmel kápráztassák el a nézőket és szerezzenek maguknak dicsőséget, de ezeket nem mutathatták itt meg, ami miatt egyértelműen a szervezőket okolják, hiszen ezt a versenyt tényleg el kellett volna halasztani.

Végül a győzelmet az amerikai Jamie Anderson szerezte meg, ezüstérmes lett a kanadai Laurie Blouin a bronzérem pedig a finn Enni Rukajarvi nyakába került.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook