2022. január 20. - Fábián, Sebestyén

BOXAM női torna

2018. október 2. Szerző: Rózsa Misi
Idén Spanyolországban került megrendezésre a nagy sikerű Boxam női ökölvívó torna. A tornát a legtöbb nemzet egyre komolyabban veszi és igen erős csapatokkal szoktak érkezni rá.

 

A magyar válogatott is nagy reményekkel vetette bele magát a küzdelmekbe. Ifjúsági és felnőtt korcsoportban indult 10 versenyzőnk a torna során Kovács Mária vezetésével. A versenyt Valencia régióban rendezték meg, a festői szépségű Castellon de la Plana városában. A magyar versenyzőink számára ez volt az utolsó nagyobb, nemzetközi felkészülési torna, a novemberben megrendezésre kerülő női világbajnokságra, aminek helyszíne ezúttal India lesz.

Ha ez egyben szintfelmérésnek is felfogható volt, hogy hol is áll ma női válogatottunk, akkor Kovács Mária csapata jelesre vizsgázott itt. A tíz fős csapatból négyen verekedték be magukat a torna döntőjébe, négy lányunk pedig bronzéremmel gazdagította a csapat éremgyűjteményét. Mindössze a tíz versenyzőből kettőnek, Szűcs Szabinának és Mezővári Kingának nem sikerült itt érmet szerezniük. De annak ellenére, hogy az érem nem jött össze számukra, mindkét lány esetében lehetett biztató momentumokat látni küzdelmük során, mert erős ellenfelekkel szemben is önmagukhoz képest ismét tudtak kicsit fejlődni, javulni.

Akik bronzérmet tudtak szerezni: Beri Krisztina, Oláh Eszter, Nagy Tímea és Szatmári Petra. Többük esetében csak hajszálon múlt, hogy nem jutottak be a döntőbe. Teljesítményük abszolút rendben volt, szép dolog, hogy ilyen erős mezőnyből érmet hoztak el.

A döntőkben nagyon kemény kihívás várt már az összes magyar lányra.

Nagy Angéla újonc a felnőttek között, így különösen szép és nagy értéket jelentő teljesítmény, hogy a döntőbe verekedte magát. Itt viszont az a Puerto Ricó-i Ashley Ann Lozada volt az ellenfele, aki nyolc évvel idősebb nála, sokkal rutinosabb versenyző és két hónapja a Közép-amerikai és Karibi Játékokat is magabiztosan nyerte meg. A rutin sajnos itt is érvényesült, és annak ellenére, hogy Angéla nagyon-nagyot harcolt, sajnos alulmaradt és be kellett érnie az ezüstérem megszerzésével.

Brunner Boglárka nevét a küzdősportok szerelmesei a Kick-boksz világából ismerhették meg. Most tért csak át az ökölvívásra, hogy itt is kipróbálja magát. És a próba nagyon jól sikerült elsőre, hiszen úgy jutott be a döntőbe, hogy a nála klasszisokkal esélyesebb orosz Ljubov Juszupova-t győzte le, ami igen jelentős fegyvertény. A döntőben az amerikai ellenféllel, Krystal Graham-Dixon-al szemben is keményen küzdött, sok szép akciót mutatott be ellene, egy fejelésért viszont megintették, és leginkább ennek köszönhette az amerikai a sikert ellene. De bemutatkozásnak ez nagyon rendben volt és komolyan kell ezzel a lánnyal számolnunk.

Juhász Adrien megint a maximumot hozta ki magából, amit tőle már megszokhattunk. Sajnos a döntőben nem sok esélye volt, hiszen a súlycsoportban a világ legjobbjaként számon tartott amerikai Danielle Perkins volt az ellenfele, aki ha nagy csatában is, de legyőzte a magyar lányt, amit persze ilyen ellenfél ellen nem kell szégyellnie, az ezüst is igen szépen tud itt csillogni.

Lakotár Hanna ráállt ezen a versenyen a hazai versenyzőkre, minden körben spanyol ellenfél ellen kellett bizonyítania, tehát nem csak jónak kellett lennie végig, hanem a legjobbnak is ahhoz, hogy a hazai pálya ejtését maga felé tudja fordítani. És ő meg is felelt a nagy kihívásoknak, egymás után csodálatos stílusban bokszolva, keményen, bátran, de egyúttal nagyon okosan is küzdött. A hazaiak legerősebb versenyzőjét is le tudta győzni, a döntőben pedig azt a Tania Medina Ramos-t kapta ellenfélnek, aki az orosz Marija Mede-t győzte le, aki a torna egyik titkos favoritjának számított. Az oroszt ugyan legyőzhette, de Hannával szemben esélye sem volt. Hanna az első rohamokat az eszével hárította leginkább, a spanyol elfáradt abban, hogy támadnia kellett, de Hanna fékezni tudta a támadásait, jól tért ki előle és ügyesen kontrázott. Amikor látta, hogy már fárad az ellenfél, át tudta venni a kezdeményezését is és nagyon szép tiszta találatokkal ostromolta. Kérdés sem fért hozzá, hogy ez a 17 éves magyar kislány egyértelműen itt a súlycsoportja legjobbja, és megérdemelten emelték a döntő után is az ő kezét a magasba, hatalmas sikert elérve ezzel.

Tehát a magyar csapat mérlege akkor ismét. 1 aranyérem Lakotár Hannától, 3 ezüstérem, Nagy Angélától, Brunner Boglárkától, Juhász Adrientől, 4 bronzérem, Beri Krisztinától, Szatmári Petrától, Oláh Esztertől, Nagy Tímeától. Nagy elismerés ezért a szép szereplésért a versenyzőknek, Kovács Máriának és a szakmai stábnak, valamint a versenyzőket felkészítő és nevelő egyesületek műhelyeinek. Ez szép munka volt.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook