2022. január 21. - Ágnes

Brexit a pályán

2018. szeptember 2. Szerző: Szele Tamás
Hát kérem, azt azért kevesen gondolták Angliában, mikor az Unióból való kilépésre voksoltak, hogy ezzel sírba teszik a Premier League-t is, de az is tény, hogy nem csak erre nem gondoltak, hanem semmire sem. Adatok bizonyítják, hogy az angol lakosság a szavazás után nézte meg a Google-n, mire is voksolt ő előző nap... Többek között az angol csúcsfoci halálára is.

 

Tény, hogy a Premier League jelen pillanatban a világ legjobbnak tartott bajnoksága. És ebben is van a legtöbb pénz – erre költik a legtöbbet de ez is a legjövedelmezőbb. Ha valahol, hát Angliában érvényes a „nagy pénz – nagy foci” elve. Lehetne itt pufogtatni mindenféle frázisokat, hogy ez természetes, hiszen a labdarúgást a szigetországban találták fel (nem is olyan nagyon biztos), hogy nemzeti sport, csak éppen az az igazság, hogy a PL játékosainak hetven százaléka külföldi és összesen hatvanöt országból jöttek.

Ja, kérem, így könnyű. Ha az egész világ az utánpótlás-terepünk... az igaz, a játékosok igen szép pénzeket keresnek, de az is igaz, hogy nagy bevételt hoznak, Angliában a foci egy nyereséges üzletág.

Vagy nem. Egyfelől a 2016-os népszavazás óta 15 százalékot gyengült a font árfolyama, ami nagy összegek esetében már komoly veszteség a labdarúgóknak. Ez enyhíthető, léteznek árfolyam-biztosító társaságok, amelyek 1-3 százalékos jutalékért garantálják az ügyfélnek, hogy fix árfolyamon kapják a bérüket (a különbözetet ők állják, más anyagi forrásokból), ilyen az Argentex is, amelynél már több mint százmillió font értékben kötöttek biztosítást élvonalbeli angliai focisták. Ennek ellenére több klubnál, például a mostanság mélyrepülést végző Manchester Unitednél is követelik a játékosok, hogy euróban kapják a fizetésüket, ugyanis az sokkal stabilabb valuta.

Hát nem mondom, komoly pénzek forognak kockán, de ez még a kisebbik baj. A nagyobbik, hogy ha a „hard Brexit” lép életbe, vagyis minden különösebb munkavállalási egyezmény nélkül lép ki Anglia az Unióból, akkor ezek a játékosok többet nem játszhatnak a klubjukban. Ugyanis nem vállalhatnak munkát angol felségterületen. A hard Brexit alól nincs kivétel: nem lesznek majd „fociangolok”, ha így alakulnak a dolgok.

És ne feledjuk: a végleges döntés 2019 márciusában születik meg. Már nincs sok idő elmélkedni a megoldásokon. Ennek fényében minimum megmosolyogtató, hogy az európai fociszövetség, vagyis az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin Angliát jelölné a 2030-as foci-vb megrendezésére.

Ha holnap rendeznék: igaza volna.

De 2030-ban?

Lesz akkor még egyáltalán foci angol földön?

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook