2018. június 23. - Zoltán

Bűn és bűnhődés

2017. augusztus 20. Szerző: Szele Tamás
Ne tessék megijedni, nem egy nyolckötetes orosz regény következik Dosztojevszkij avatott tollából, csak egy szimpla elmélkedés a zárt kapus meccsekről: de bizony a bűn és a bűnhődés tárgykörében fognak forogni a gondolatok. Konkrétan a szurkolók rasszista megnyilvánulásai körül. Mert vannak ilyenek, senki sem tagadja.

Történt pedig, hogy Csányi Sándor, többek között az MLSZ elnöke nyílt levelet kapott az Újpest1885.hu szerkesztőségétől, itt meg is tekinthető az írás, mi bőven fogjuk idézni.http://ujpest1885.hu/index.php/velemeny/1018-nyilt-level-csanyi-sandor-mlsz-elnoek-reszere

Ebben az áll – a lap sem tagadja -, miszerint „az Újpest sorozatban zártkapuk mögött „rendezi” mérkőzéseit. Ennek jó okai vannak, ugyanis az Újpest szurkolói részéről rasszista megnyilvánulásokat lehetett hallani egyes meccseken, amit az MLSZ szankcionál.” Márpedig, ha bünteti a rasszizmust, jól teszi. Csak az nem mindegy, miféle az a büntetés. Ugyanis „a jelenlegi büntetési gyakorlat nem szűri ki a renitens elemeket, ugyanakkor kollektív büntetésként azokat a vétleneket is sújtja, akik semmilyen szabályszegést (pl. rasszista megnyilvánulás) nem követtek el. A zártkapus mérkőzésekkel ráadásul a büntetés letöltése egyben azt is jelenti, hogy az aktuális ellenfél szintén vétlen szurkolóit is kizárja a mérkőzésről. Ez utóbbi esetben még csak közvetett összefüggés sem mutatható ki bűnelkövetés és büntetés között!”

Fel van adva a lecke. Mert az világos, hogy ha Pistike ablakot tör, Pistikét kéne büntetni, nem az egész osztályt – de hogyan kapjuk el Pistikét és csak Pistikét? Hogyan marad büntetlen az, aki az ablak közelében sem járt? Erre is kínál megoldást a lap:

„Javaslataink:

Azonosíthatóság

Tudomásunk szerint sok stadionban működik már ma is olyan zárt rendszer, ami lehetővé teszi, hogy a személyes adatok megadása mellett megvásárolt jegyekkel mérkőzésre látogatók azonosíthatók legyenek. Amennyiben ezek a feltételek nem adottak, biztosak vagyunk benne, hogy Ön – ahogy sok más, örömteli beruházáshoz is - képes biztosítani a forrásokat a rendszerek kialakításához.

Büntetési gyakorlat

Ha az egyéni azonosíthatóság megoldható (tudomásunk szerint ez máris adott több helyen is), megnyílna a lehetőség az „angol-modell” bevezetésére, ahol a szabályok ellen vétő szurkolókat egyéni szinten zárják ki a meccs látogatásból.

Pontos szabályok

Javasoljuk továbbá az egyénileg kiosztható büntetések tételes listájának megalkotását, valamint ennek nyilvánossá tételét. Ez egyrészt már önmagában visszatartó erőként hathat, másrészt világosan kijelöli azt az irányt, ami a fair play szellemének megfelelő szurkolói magatartáshoz vezet.

Finanszírozás

Az Ön elnöksége alatt soha nem látott tőke áramlik a fociba. Stadionok épülnek, a klubok jelentős összegű meccspénzt kapnak, a Szerencsejáték Zrt.-től a névhasználati jogok után is komoly bevételek keletkeznek, de a légiósokra és fiatalok szerepeltetésére vonatkozó ajánlások is komoly pénzügyi ösztönzőkkel támogatják. Ezen túlmenően komoly kontroll alatt tartják a klubok gazdálkodását, ezzel elejét véve a korábbiakban sajnos rendszeresen bekövetkező csődöknek. Talán még nem is értünk a végére pénzügyi téren tett azon erőfeszítéseiknek, melyek a honi futball feltételrendszerét rendkívül pozitív irányba mozdították a 2010 óta eltelt időszakban.”

Igen, ez lehetne a kiút. Az azonosíthatóság kiszűrné a vétkeseket és a békés szurkolók ezzel szemben sokkal nagyobb számban látogatnák a mérkőzéseket, mint eddig – ha működne a rendszer. Az angol modell nem ismer kegyelmet: így talán újra tömegek körében válna népszerűvé a foci. Még a magyar foci is.

Felvetődik a kérdés, hogy ha eddig is léteztek a kamerás rendszerek, miért nem használták őket?

Szeretném hinni, hogy csak azért, mert senkinek nem jutott eszébe.

Érdekes lesz ez az új korszak, már amennyiben az MLSZ elfogadja a javaslatot: én csak annyit kérnék, hogy a büntetésekben ne legyenek túl lágyszívűek.

A rasszizmus szégyent hoz a szurkolókra, a csapatra, de még az egész labdarúgásra is.

Ideje a rasszisták és nem a csapatok büntetésének.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook