2019. március 21. - Benedek

Búvárok

2017. június 30. Szerző: Rózsa Misi
Az embert mindig vonzotta az ismeretlen. Ezért igyekszik felmászni a világ tetejére, ezért merül bele a mélységbe, ezért megy oda, ahol igazából nincsen semmi dolga. És ha az ember elindul meghódítani az ismeretlent, akkor előbb, vagy utóbb de abból játék, versengés, sport lesz.

 

Ez történt a búvárkodással is. Az elején még csak azért ment a víz alá ősünk, hogy halat fogjon, és finom falatokat tegyen az asztalra. Aztán elkezdte érdekelni, hogy mi lehet mélyebben és mélyebben és mélyebben. Az éhsége és igénye a különleges csemegére hajtotta a vízbe, aztán a kíváncsisága zavarta egyre mélyebbre. Még ma sem ismerjük a mélységet igazán, még ma is rengeteg titka a világnak van odalent elrejtve előlünk és mivel ezt az ember nem tűrheti, hát népszerű dolog lett a kalandvágyók számára a búvárkodás. Az is kalandvágy persze, amikor csak nyaralásunk alatt merülünk kicsit, megcsodálni a pompát, ami odalent fogad minket. Együtt úszni pici és hatalmas halakkal, tengeri emlősökkel, leküzdve az ősi félelmeket, megnyerni apró csatákat. 

Vérünkben van a verseny. Ez eredményezte azt is, hogy egyszer csak a búvárkodás kilépve a tudományos kíváncsiság keretei közül, hirtelen versennyé lett, ember és ember között. A búvárkodás, ma már elfogadott sport. Rengeteg fajtáját ismerjük. 

Van az uszonyúszás. Ez a búvársportok közül a legnépszerűbb, és uszodában rendezik a versenyeit. Itt egyetlen uszony kerül a versenyző két lábára és a lábai együttes mozgásával hajtja magát előre a vízben, félelmetes sebességet elérve ezzel. Két fajtája létezik. A felszíni és a búvárúszás. A felszíninél légző csövet használnak levegővételre, a búvárúszásnál lélegeztető automatával, palackkal a hátukon úsznak. A felszíni úszásban 50, 100, 200, 400, 800, 1500, 4x100, 4x200 méteren rendeznek versenyeket. Búvárúszásnál ez a táv: 50, 100, 400 méter. Van uszonyos gyorsúszás is 50, 100 és 200 méteres távon megrendezve. 

Szabadvizekben kerülnek megrendezésre a hosszú távú uszonyos versenyek, 6000 méteren, 20000 méteren és 4x3000 méteren. 

Van a tájékozódási búvárverseny. Ezeket szabadvizekben szokták elkövetni, különböző szabályok alapján. Itt a versenyzőknek folyamatosan a víz alatt kell végig haladniuk, nem érinthetik a felszínt egyszer sem. A lényege, hogy megadott pontokat kell megtalálniuk, vagy megadott szakaszokat megtenniük. Itt tájoló és távolságmérő készülék áll rendelkezésükre, ezzel hajtják végre az előírt feladatokat. Vannak egyéni és csapatversenyek is ebben a műfajban. A csapatot két vagy négy fő alkothatja. Akár egyéni, akár csapatversenyről beszélünk, minden esetben a versenyző csak saját testi erejét használhatja. 

Létezik az Apnea is. Ez tulajdonképpen a legősibb búvárverseny, a szabadtüdős merülés újra gondolt változata. Medencében és szabadvízben egyaránt versenyeznek. 

Amikor medencében versenyeznek, akkor itt is többféle feladat és versenyszám létezik. Van, amikor az a cél, hogy merüljön egy levegővel a mélybe a versenyző és maradjon azzal az egy levegővel minél tovább lent a mélyben. Másfajta feladat az, amikor abban versenyeznek a víz alatt, hogy egy levegővel, ki tudja a lehető leghosszabb távot megtenni. Van, amikor a verseny célja, hogy megadott távot kell egy levegővel a leggyorsabb idő alatt megtenni. Ezeknél a versenyszámoknál van, amikor használnak uszonyt és van olyan is, hogy nem használnak. 

Ha szabadvízben versenyeznek, ott leginkább azon megy a versengés, hogy egy levegővel, ki tud a legmélyebbre lemerülni. 

Ma már vannak olyan extrémebb kevert sportok a búvárkodásban, mint például a víz alatti hoki, vagy a víz alatti rögbi. 

Magyarországon is egyre többen választják sportáguknak a búvárkodást. Egyre több helyen lehet az országban kipróbálni ezt a sportágat és egyre több tehetséges versenyzőt ad ez az ország is Magyarországnak, több kiugró nemzetközi eredménnyel is büszkélkedhetnek a sportág magyar sportolói. Ma már a magyarokat nemzetközi szinten is elég magasan jegyzik. 

Az egyik ismert magyar szereplője a sportágnak Sincki Ádám. 7 évesen kezdett el úszni és már abban is eredményes tudott lenni, 2012-ben a Dunaújváros búvárcsapata hívta le magához, és már akkor elsőre az OB-n nem hivatalos világcsúcsot tudott úszni. 

Egy időre abbahagyta a sportot, de 2016-ban újra kezdte. Idén nagyon készül a Világjátékokra. 50 méteres uszonyos úszásban fog indulni. 

Eddigi eredményei között többszörös Országos Bajnoki címmel büszkélkedhet, a VB-n harmadik helyezést ért el. 

Eddig háromszor rendeztek világkupa játékokat, ő mind a hármat meg tudta nyerni. 

Jelenleg a Győri Búvársport Egyesület versenyzője. Legfőbb célja a világjátékok megnyerése és szeretné Győrben erősíteni a búvársportot, szeretné fiatalokkal megismertetni a sportágat és nagy álma, hogy egyszer edzőként is sikereket érjen majd el. 

Most a világjátékokra majdnem két héten keresztül Berekben készült. Ideális körülmények vannak ebben az edzőtáborban, igazi edzőparadicsomnak mondja.
A sportból megélni ebben a sportágban Magyarországon nem lehet. A Szövetség ugyan a versenyekre anyagilag is segíti a válogatott versenyzők felkészülését és neki szerencséje van, mert három szponzor is mellé állt, de ahhoz a bevételek kevesek, hogy meg is lehessen élni belőle. 

Azt mondja, hogy nálunk ezt a sportágat kizárólag szerelemből űzik a versenyzői. Azt mondja, ha valaki egyszer kipróbálja, az nem tud tőle szabadulni, hatalmas élmény ma is számára versenyezni, vízbe merülni. 

Lapunk szeretne nagyobb teret adni a búvársportnak, mert úgy gondoljuk, hogy méltatlanul mellőzi a sportág és sportolói bemutatását a média és olyan eredmények vannak, amikről nagyon fontos beszélni, nagyon fontos támogatni őket. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook