2019. február 19. - Zsuzsanna

Bye-bye Németország

2018. június 28. Szerző: Rózsa Misi
Oroszországban a labdarúgó világbajnokságon a csoportkörök utolsó előtti napja is igen nagy meglepetéseket tartogatott. Főleg a délutáni mérkőzések hoztak olyan eredményt, amire mindenki felkapta a fejét.

 

Mexikó ellenfele ebben a körben Svédország volt. Svédország, akit a torna előtt senki nem gondolta volna, hogy továbbjutók lehetnek ebből a csoportból. Mexikó már azzal felhívta a figyelmet, amikor nyitó mérkőzésén 1-0-ra le tudta győzni Németországot, az aktuális világbajnokot. Ez a mostani összecsapás azt ígérte, papíron, hogy szoros, izgalmas mérkőzés lesz, várhatólag mexikói győzelemmel.

Az első félidőben jelentősnek mondható mexikói fölény alakult ki a mérkőzésen, de közel azonos erejű és motiváltságú csapatokat láthatott a pályán a szurkoló. És az az igazság, hogy a második félidő is abszolút kiegyenlített játékot hozott, nem volt igazán ordító különbség a csapatok között, de a szerencse asszonya, teljes valójával fogta magát és beállt 12. játékosnak a svédek csapatába. Mexikónak semmi nem jött itt össze. A svédek viszont 3 alkalommal eltalálták a kaput. Először az 50. percben, aztán a 62.-ben majd a 74. –ben is. Igaz ezt az utolsót nem is ők találták el, hanem a mexikóiak. De ahány kapura tartó lövése volt Svédországnak, annyi gólt is könyvelhettek el, így hatalmas meglepetésre a csoport élére álltak a 3-0-s győzelmükkel és a németek mérkőzésétől függött, hogy ki jöhet mellettük tovább a folytatásba.

Németország az utolsó körben a továbbjutás reményében lépett pályára Dél-Korea csapata ellen. Nem lehetett kérdés, hogy a világbajnok az, aki lényegesen jobb erőkkel rendelkezik, aki mögött a nagyobb anyagi támogatottság áll, aki minden játékrészében látványosan felette áll Dél-Koreának. A mérkőzés eleje ezt a képet erősítette meg. Meglepetésre kicsit lassabban, ráérősebben kezdett a német válogatott, de ennek ellenére hatalmas volt a fölénye és olyan nyomás alá helyzete az ázsiai kaput, hogy csak az volt az érdemi kérdés, hogy mikor sikerül először betalálniuk. Amikor ez az első félidő végéig nem jött össze, kezdhettek kicsit aggodalmaskodni a németek és itt már átfuthatott a fejükön, hogy bizony van olyan forgatókönyv itt, amiben a folytatásból hiányozhat Németország.

A második félidőre teljesen feltüzelve jöttek ki a németek. Hevesebbre vették rohamaik erejét, de meglepetésre, a dél-koreai csapat, remekül állta a sarat. Számukra már nem volt semmi tétje a mérkőzésnek, hiszen kiestek, ennek ellenére úgy küzdöttek itt, mintha a világbajnoki cím megszerzése lenne a tétje a meccsnek. Nagyon szervezettek voltak és több esetben veszélyesnek látszó kontrákat is vezetni tudtak. Ahogy telt az idő, úgy lett egyre görcsösebb a németek játéka, és rendkívül sokat hibáztak a játék során. Ráadásul tudták már, mi a másik pályán az eredmény, így azzal is tisztában voltak, hogy muszáj betalálniuk, ha tovább akarnak lépni innen. Kénytelenek voltak teljesen kinyílni ennek érdekében, és ekkor Dél-Korea a 93. percben a világ tátott szája előtt, megszerezte a vezetést a németekkel szemben. Na, itt szabadult el minden, már a német kapus Neuer is kijött tartósan a mezőnybe játszani, hiszen 3 perc alatt két gólt kellett volna elérniük. A kint csatangoló kapus, nem tudta gólhoz segíteni a csapatát, viszont az üres kaput Dél-Korea kihasználta és a 95. percben megszerzett második találatával kiütötte Németországot a világbajnokságról. Megtették azt, amit lehetetlennek gondoltunk. Le a kalappal a koreaiak előtt ezért.

Az esti mérkőzések egyikén Brazília lépett pályára Szerbia ellen. Öröm foci volt ez a javából. A brazilok hatalmas fölényben kezdték a találkozót és kis túlzással ugyan, de abszolút reálisan, azt mondhatjuk, hogy lefocizták Szerbiát a pályáról. Öröm volt nézni azt a lelkesedést, amivel itt most a brazilok jelen voltak. A szerbek erővel próbálták feltörni a technikás, sok passzos brazil játékot, de nem sikerült nekik. A 36. percben meg is született az első brazil találat.

A második félidőre kicsit lazább iramot vállaltak fel a brazilok. Erre akár rá is faraghattak volna, mert jelentősen csökkent azonnal am különbség a két csapat között, de a szerbek játéka túlságosan is kapkodósra sikeredett, így nagyon sok hiba csúszott belé. A 68. percben jött a második brazil gól és innentől kezdve a szerbek már csak dacból jöttek előre, de fejben feladták a reménykedést. Az eredmény nem is változott, 2-0-val Brazília csoport első lett.

A másik mérkőzésen Svájc csapott össze a gyengének tartott Costa Ricával. Az első félidőben nem látszott igazán ordító különbség a két csapat között. Jó, a labdát persze többet birtokolták a svájciak, de amúgy a mezőnyben teljesen kiegyenlített, izgalmas és jó játék zajlott. A 31. percben Svájc meg is szerezte az előnyt.

A második félidőben Costa Rica elkezdett támadni is. Tulajdonképpen ebben a játékrészben veszélyesebben is játszott, mint ellenfele. Nem is okozott nagy meglepetést, hogy az 56. percben az egyenlítést is sikerült elérniük. Igaz a 88. percben megszerzett második svájci találat után, már úgy látszott eldőlt a mérkőzés. De a 93. percben Costa Rica büntetőhöz jutott. Ruiz elrontotta tulajdonképpen a büntetőt, mert a felső kapufára rúgta azt. Csakhogy a labda onnan a kapus hátához vágódott, arról meg mégis bekerült a hálóba, így a mérkőzés vége 2-2 lett.

Ma már a csoportkörök utolsó fordulóját játsszák le a csapatok. Japán Lengyelországgal, Szenegál pedig Kolumbiával mérkőzik meg délután. Este Anglia és Belgium eldönti egymás között a csoportelsőség kérdését, míg Panama most Tunéziával fog megmérkőzni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook