2019. január 16. - Gusztáv

Cserbenhagyás vagy félreértés?

2017. szeptember 30. Szerző: Szele Tamás
Ember legyen a talpán, aki képes igazságot tenni a varsói maratonon történtek ügyében. Dióhéjban, arról számolhatunk be, hogy a kenyai Recho Kosgei futónő borzalmas görcsöt kapott a céltól nyolcszáz méterre, és senki sem segített neki – jóllehet, mindenki látta, hogy bajban van. Szó szerint mindenki, ugyanis a rosszullétet legalább három percen keresztül közvetítették a televíziós adások is, élőben.

 

A Kenyai Atlétikai Szövetség hivatalos levélben kérte számon a Varsó Maraton szervezőit, hogy miért nem nyújtottak azonnal orvosi segítséget a céltól 800 méterre összeeső Recho Kosgeinek. A női versenyben három perccel vezető Kosgei rosszul mérhette fel az erejét, a célhoz közeledve összeesett és képtelen volt felállni, nem tudta uralni a testét. Percek teltek el, mire valaki egyáltalán foglalkozni kezdett vele. A férfi mezőnyben tizedikként végző Marek Hladik próbálta meg felsegíteni a futónőt. Egy kis idő múlva azonban ő is ott hagyta, valószínűleg Kosgei mondhatta neki, hogy hagyja.

Eddig a tények, most következik a két – egymástól eltérő – verzió. A lengyel szervezőbizottság azt mondja, azért nem segítettek (jóllehet, mint a videón látható is, a kocsijuk alig pár méterre állt a futónőtől), ugyanis ha egy versenyző külső segítséget fogad el, azonnal diszkvalifikálni kell, és Kosgei igen szép eredményt ért el ezen a versenyen, kár lett volna a helyezésért – más kérdés, hogy végül így is mentő kellett elvigye.

 

Azt is mondják, miszerint a rosszulétnek oka volt: Kosgei kihagyta a folyadékfelvételt 30, 35 és 40 kilométernél is. Ez körülbelül az egyetlen dolog, amiben Kosgei egyetért velük.

Szerinte ugyanis a pontoknál egyszerűen nem adtak neki vizet, sőt, a versenyzőket követő kerékpárosoktól sem kapott, érthetetlen, miért – mint azt a kenyai Daily Nationnek nyilatkozta.

Az orvosi ellátással viszont nagyon elégedett volt, igaz, mindenért a szervezőket kárhoztatja. Sőt: azt állítja, de láthatjuk is a felvételen, hogy integetett segítségért, akkora fájdalmai voltak, hogy a versenyt is feladta volna – erre sem reagáltak.

A szervezők válasza: úgy értették, azt integeti, hogy hagyják békén.

Hát, beszédet, kiabálást már sokszor félreétettek a sport történetében – de segélykérő integetést először.

Hadd ne kelljen ítéletet hoznunk az ügyben...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook