2018. július 19. - Elília

Csoda Harkovban?

2017. június 15. Szerző: Rózsa Misi
A legendák szerint sokszor történtek csodálatos események az ukrajnai Harkovban. Történt egyszer, hogy a vári seregekre hatalmas ellenség hulláma rontott rá.

 

Mivel nem vették időben észre a bajt, az ellenség már teljesen be tudta keríteni őket és úgy festett a helyzet, hogy a csapatot szétverik, a cárt meggyilkolják. Csakhogy ekkor Harkov mellett hirtelen a semmiből hatalmas köd szállt alá, elrejtve az ellenség szeme elől a cár seregeit. Ezt a csodát a cár atyuska seregei kihasználták és több helyen át tudtak törni az ellenség gyűrűjén, majd a megzavarodott ellenséget, egy huszáros ellentámadással megsemmisítették, így nem hogy nem lett vereség a történetből, de hatalmas győzelemmé fordították meg a sorsukat. 

Lehet e Harkvban cár atyuska a magyarokból? Ezt ma még nem lehet megjósolni, mert a csodák nem bejelentve szoktak érkezni. De ifjabb Balzsay Károly a magyar felnőtt ökölvívó válogatott szövetségi kapitánya bizakodó. Igaz ő nem hisz a csodákban és nem is csodavárásra építkezik. Persze mint minden ember a szíve mélyén maga is nyitott a csodák várására, de pontosan tudja, hogy azért, hogy a csoda megtörténjen, nagyon keményen meg kell mindenkinek dolgoznia. Mivel a válogatott nagyon kemény felkészülési sorozat után jutott el Ukrajnába, annak is Harkov városában a soron következő Európa bajnokságra, minden esély adott a jó szerepléshez. Az egyesületek műhelyeiben és a válogatottal közösen nagyon sokat dolgoztak a fiúk azért, hogy itt most bizonyíthassanak és a szövetségi kapitányunk erre alapozva reméli, hogy sikeres lesz a magyarok számára a szereplés. 

Nagyon fontos jó teljesítményt nyújtani, hiszen akik itt bejutnak a legjobb nyolc közé, azok ezzel már kvalifikálják is magukat a világbajnokságra. Na de aki ebben a mezőnyben képes eljutni a legjobb nyolc közé, attól az érem sem állhat elérhetetlenül messze. Balzsay tisztában van azzal is, - és ezt is várja el minden versenyzőjétől-, hogy ebben a mezőnyben nem elég 100%-ot teljesíteni, még ahhoz is hozzá kell rakni, hogy érkezzen az áhított siker. 

A csapat:

49 kg: Virbán Gábor

52 kg: Szaka István

56 kg: Csóka Nándor

64 kg: Kovács Richárd

69 kg: Vadász András

75 kg: Harcsa Zoltán

81 kg: Kovács Pál

91 kg: Hámori Ádám

Edzők: ifj. Balzsay Károly, Varsányi Áron, Alvics Gyula.

Erőnléti edző: Vörös Péter. Physio: Makocsai Sándor

Csapatvezető: Oláh Attila

Természetesen a két igazi nagy húzónév most is Harcsa Zolikáé és Vadász Andrásé. De Csonka Nándi, Kovács Ricsi,Hámori Ádám is jelentős esélyt képviselnek. Az ő jó teljesítményük, húzhatná magával a többiekét is. 

 

Nincs könnyű helyzetben a szövetségi kapitány, mert több súlycsoportban nem számíthat olyan versenyzőkre, akikre pedig itt szükség lett volna. Bernáth ma már életvitelszerűen Görögországban él, és nagyon ritkán lehet hazahozni versenyezni. Hogy miért nem fontos neki a válogatott szereplés, azt csak ő és szakmai stábjuk tudhatja igazából. Varga Miklósra se számíthat Balzsay, mert ő nem tudta bevállalni a fogyást 60 kg-ra. Gálos Roland a Bundesligában versenyzik és mivel hazai versenyen nem indult, ami a válogatás alapfeltétele lenne, így ő sem kerülhetett ki most ide. Nagy veszteség Könnyű Richárd elvesztése is, esetében nagyon úgy fest, hogy úgy alakult életének iránya, hogy elveszik az ökölvívás számára. 

A magyar csapat számára persze nagyon fontos cél a sikeres Eb szereplés és később a sikeres VB szereplés is. De mindezeket nagyon fontos állomásnak kezelik a 2020-as tokiói Olimpiára. Hiszen természetesen a legfontosabb mi más is lehetne, mint minél több versenyzővel kvalifikálni a megnehezített körülmények ellenére is az olimpiára és ott a lehető legjobb eredményt elérni, hogy 20 év után végre újra lehessen magyar olimpiai éremnek örülni az ökölvívásban.
Sok sikert a srácoknak, sok sikert ifjabb Balzsay Károlynak, a stábnak és persze az egyetemes magyar amatőr ökölvívásnak. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook