2018. június 23. - Zoltán

Csodaszarvas

2017. július 30. Szerző: Szele Tamás
Hát kérem, ma este vége. Még van esély némi aranyakra, adná is őket az Isten, de aztán kész, ennyi volt: lemegy a záróünnepély, kikapcsoljuk a tévét, kifogy a sör a hűtőből, és újból megismerkedünk azokkal a kedves emberekkel, akik a versenyek alatt körülöttünk tettek-vettek és állítólag a családtagjaink.

 

Ha mérleget akarunk vonni, nem lesz könnyű dolgunk: amennyiben a kettős könyvelés módszerét alkalmazzuk, és egybevetjük a kiadásokat a bevételekkel, még nehezebb. Lehet mondani, hogy az érmek eszmei értéke nem fejezhető ki pénzben, de mondjuk egy úszóarénát vagy egy óriás műugrótornyot nem eszmei forintból építenek fel, hanem nagyon is valódi összegekért (a bontás várható költségeit most ne is vegyük elő). Mi történt? Nyertünk és vesztettünk, ahogy az sportversenyeken természetes is, a legendák részben szétfoszlottak, részben beigazolódtak, és kiderült, hogy a nyíltvízi úszás tulajdonképpen küzdősport, csak erről nekünk senki sem szólt. Ha nem tekintenék politikának, érdemes lenne elméláznunk a látogatók számán, azon, mennyi is jöhetett be a közvetítések díjaként, látta-e hatmilliárd ember a mi kis arénánkat és tornyocskánkat, de nem érdemes: azonnal politikát kiáltanának. Vagy eretneknek neveznék a krónikást. Tehát hagyjuk.

Hogy lesz-e ma estére még két érem, azt csak az olümposziak tudják, azért jó lenne szépen zárni a világbajnokságot – de hogy záróünnepély lesz, az biztos. Most nem a Dunán, hanem az arénában tartják – hát milyen is lesz, mit ír erről az M4?

„A vizes vb nagyszabású újcirkusz és táncprodukcióval búcsúzik, ünnepelve a sportolókat, a szurkolókat és az önkénteseket. A Müpa szervezésében megvalósuló záróünnepségen a Recirquel Társulat több mint kétszáz artistát és táncművészt megmozgató produkciója látható. Vági Bence rendezésében a mintegy negyvenperces előadásban a csodaszarvas legendája éled újra.”

Hogy mi köze van a csodaszarvasnak a vízhez, az kissé ködös, de eltaláltak vele valamit. Mondhatni, az egész VB jelképe is lehetne. A Batthyány téri műugrótoronnyal együtt.

Az is egy csodaszarvas.

Csoda is, vas is, a harmadikat már nem kell mondanom.

No, ne legyünk rosszmájúak, örüljünk annak, amit elértünk – ma este vége a viadalnak.

Az élet minden híresztelés ellenére a világbajnokság után zavartalanul folytatódik.

És mi itt maradunk a Batthyány téri csodaszarvassal...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook