2019. február 20. - Aladár, Álmos

Csúcsra jár a műúszás! Amerikai klasszis a kulisszatitkokról...

2018. június 29.
Kis túlzás ugyan van benne, de többé-kevésbé igaz, hogy az uszodai sportágak közül ezekben a hetekben-hónapokban (nem lebecsülve, persze, például a pólós BL-final eight-et és Világligát, meg az úszók Mare Nostrum-sorozatát) elsősorban a műúszás van csúcsra járatva.

 

Főleg magyar szempontból!

Kezdődött a sztárok egész sorát felvonultató májusi Világkupa-versennyel, folytatódik e héten a tamperei junior Eb-vel, míg a hab a tortán a július 18-22. közötti, budapesti junior vb lesz!

Kapóra jött egy párját ritkítóan érdekes összeállítás a sportágról, amelynek „elkövetője” az orosz származású, de már amerikai színekben világklasszis Mariya Koroleva. Kulisszatitkokat fogalmazott meg a tengerentúliak 28 esztendős válogatott műúszója, a magyar változatra a dunakesziposzt.hu-n bukkantunk, onnan vettük kölcsön, íme:

„Valójában fogalmuk sincs róla, hogy mennyi ideig tudják visszatartani a lélegzetüket"

Pedig, mint mondja, ez az első számú kérdés, ami mindenkit izgat. De miután le-föl merülnek a gyakorlatok alatt és menet közben tudnak levegőt venni, inkább az a kihívás, hogy a levegőt visszatartva tudjanak mozogni. Egy három és fél perces program alatt 10 másodpercig tudnak levegőt venni, aztán 20-ig nem. Minél több mozdulatot tesznek vagy minél gyorsabban mozognak, annál nehezebben bírják az oxigénhiányt. “Néha eljutsz olyan pontra, hogy irtózatosan szükséged lenne levegőre. A tested már-már görcsbe rándul, de még nem jöhetsz fel. Így lent maradni egyszerre nagy testi és lelki kihívás”.

Nem azért sírnak, mert nem győztek

Azért látunk könnycseppeket az úszók szemében, mert olyan erős a klór és más vegyi anyagok koncentrációja a vízben, hogy égeti a szemüket. Kivéve, ha kontaktlencsét viselnek. Van több csapattársam is, akinek semmi baj a szemével, mégis használ kontaktlencsét. Mert senki nem akarja, hogy amikor feláll a számához, alig tudja kinyitni a sok edzéstől fájó szemét. De ez sem biztosíték semmire, ő maga már sokszor járt úgy, hogy mindkét lencséjét elvesztette, amikor alámerült. „A látásom annyira rossz, hogy ilyenkor minden egészen másképp néz ki, ami igazán stresszes. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy mibe kerül folyton újakat venni”.

A tárgy, amiből hármat is maguknál tartanak

A szinkronúszók csinos, testhez simuló fürdőruhákban úsznak, de ezekben is vannak rejtekhelyek. Mégpedig azoknak az apró gumi orrcsipeszeknek, amelyek megakadályozzák, hogy víz menjen az orrukba.  „Mindig van nálunk ebből tartalék. Gyakran előfordul, hogy valaki véletlenül lerúgja vagy leveri. Ha így van, akkor egy pillanat alatt elő tudjuk varázsolni a tartalékot” – mondja Koroleva. Mert máskülönben igencsak kellemetlen helyzetbe kerülnének. Hacsak nem tudják eltakarni az orrlyukaikat a felső ajkukkal – erre viszont csak néhányan képesek a világon.

A férfiaknak korábban nem engedték

Jóllehet a sportág születésénél ők is bábáskodtak, férfiak sokáig nem indulhattak a legrangosabb versenyeken. Egészen 2015-ig, amikor a FINA a világbajnokságokra is beengedte őket. Ez igazi áttörés volt, ma már egyre több ország áll elő vegyes párosokkal.

Nem veszélytelen sport

Mivel nagyon közel úsznak egymáshoz, elkerülhetetlen, hogy ne rúgják-üssék meg egymást a szinkronúszók. Gyakori a zúzódás, a vágás, sőt az agyrázkódás és az is előfordul, hogy valaki a társán landol. Néha aztán ilyen sérülések miatt hetekig nem mehetnek be a medencébe a szinkronúszók.”

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook