2022. augusztus 14. - Marcell

Csúcstámadás vagy hazugság?

2017. december 18. Szerző: Szele Tamás
Idén májusban megkapó, kiemelkedő sportteljesítménynek tapsolt az ámuló világ: a katalán hegyi ultramaratonistaként ismert Kilian Jornet sebességrekordot felállítva, 26 óra alatt, rögzített kötelek és oxigénpalack nélkül mászta meg a Föld legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everestet. Sőt, ezt a bravúrját öt nappal később megismételte – ha ugyan megismételte.

 

Mert egyre többen kételkednek abban, hogy egyáltalán járt a csúcson. Hát bizony, kétes egy rekord ez, sok különös jel utal arra, hogy nehéz lesz a rekord hitelesítése. Mondjuk eddig sem volt teljesen elfogadott rekord, mert a mászások idejét az északi oldalon is az előretolt alaptábor és csúcs között jegyzik, míg ő az alaptábor és az Everest közötti útját mérte le, tehát egy eddig nem használt kategóriát talált magának. De ennél nagyobb bajok is vannak, sok a hiba a kréta körül...

Első sorban is Jornet-ről sem május 22-én, sem május 27-én nem készült csúcsfotó vagy videó, holott korábbi rekordjainál mindent elég részletesen dokumentált. Az alpinisták a csúcson mindig fotózkodnak, főleg, ha rekordot állítanak fel. Erre még az első oxigénpalack nélkül feljutó Reinhold Meissner is képes volt 1978-ban, az okostelefonok világában pedig magától értetődne, hogy a bajnok megörökítse a sikerét. Apropó, okostelefon: a katalán nem hívott fel senkit műholdas telefonjával a csúcsról, és más mászók nem hogy az Everest tetején, de még a csúcs közelében sem látták. Mi több: egyáltalán nem használt telefont a mászása során, és ez az alaptáborban lévő segítőket is aggasztotta.

Aztán a csúcstámadások időpontja is furcsa. Jornet egyik mászásánál állítólag éjfélkor, a másiknál este fél tízkor érte el a csúcsot. Éjszaka nem szoktak mászni az alpinisták, hiszen sokkal veszélyesebb, mint nappal, sőt, általában reggel érik el a csúcsot, hogy még világosban tudjanak leereszkedni.

Továbbá Jornet GPS-e sem azt mutatta, hogy ő a csúcson járt volna – igaz, ezt azzal magyarázza, hogy lemerültek az elemei. Éppenséggel megeshet ez is, az elemek nem örök életűek, de a többi gyanús körülmény mellett már ez is gyanúsan hangzik.

A katalán mászó magyarázatot ígér rövid időn belül, bár egyelőre csak magyarázkodásra telik tőle: gyanús egy rekord ez, annyi szent...

Pedig, ha már ott volt, meg is mászhatta volna azt a csúcsot.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook