2019. január 18. - Piroska

Csúnya matt az olaszoknak

2017. november 14. Szerző: Rózsa Misi
Hatalmas tragédia érte Olaszországot. Tisztes családapák, káromkodtak és vágtak poharakat, tányérokat a földhöz. Régi antialkoholisták itták le magukat a sárgaföldig. Felnőtt férfiak zokognak fiaik vállára borulva.

 

Gyászba borult az egész ország, keserves nap ez egész Itália számára, hiszen az olasz válogatott nem jutott ki a VB-re, amit az olaszok nagy többsége a világ legnagyobb igazságtalanságának él meg. Szégyen-gyalázat! Nemzeti tragédia!

Gianluigi Buffon átérzi a nemzet tragédiáját és osztozik az ország gyászában. Maga soha többet nem húzza fel azután a nemzeti mezt, mert valahol úgy érzi, részese ennek a szégyennek és nem tartja többet méltónak magát arra, hogy a nemzeti mezt magára öltse. Így beszél erről:

"Nem magamat sajnálom, hanem az olasz futballt. Olyasvalamiben vallottunk kudarcot, ami társadalmi szinten is jelent valamit, sokat jelentett volna az embereknek, ha kijutunk. A felelősséget mindenkinek vállalnia kell, nem lehetnek bűnbakok, együtt nyerünk, együtt veszítünk"

És nem csak Buffon szégyelli nagyon magát.

„Ez karrierem legnagyobb kudarca. Roppant csalódott vagyok – mondta Andrea Barzagli a lefújás után a Rai Sportnak. – Nem könnyű búcsút inteni a válogatottnak, nehezen találom a szavakat. Mindenkiben kavarognak az érzelmek. Hatalmas csalódást okoztunk. Mostantól a fiatalok veszik kézbe az irányítást, remélhetőleg többre viszik, mint mi. Nem tudom, mi hiányzott. Egy korszak véget ér, kezdődjék egy új!”

Az olasz labdarúgó válogatott a veretlen spanyolok mögött végzett második helyen a selejtező csoportjában. Itt 7 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség volt a mérlegük. A második legjobb másodikak lettek Svájc mögött. A pótselejtezőn a lényegesen gyengébbnek gondolt svédeket kapták ellenfélnek. Azt még el tudták viselni az olasz szurkolók, hogy csapatuk nem tudta megelőzni Spanyolországot és nagyon bíztak abban, hogy a svédeken könnyen tovább lépve, ott lehetnek majd az oroszországi VB-n.  Többen már előre lefoglaltak kint szállást is maguknak, hogy még kényelmesen válogathassanak a lehetőségek közül. A nyár legfőbb programja lett volna számukra az oroszországi VB helyszíni megtekintése és titokban még azt is remélték, hogy csapatuk akár a döntőig is képes lehet elmenetelni.

Az olasz válogatott 18 VB-n vett részt. 4 alkalommal ebből, meg is tudták nyerni a Világbajnokságot. Legutoljára 2006-ban. 1954 óta mindig ott voltak a VB-ken. A négy aranyérmük mellett 2 ezüst és 1 bronzérem került a vitrinjükbe. Jelenleg a FIFA ranglista 17. helyén, míg élő rangban a 9. helyen állnak.

A svédek 11 világbajnokságon vettek részt. Legjobb eredményüket 1958-ban érték el, amikor ezüstérmet tudtak szerezni. Mellette két bronzéremmel dicsekedhetnek még, de a két legutóbbi VB-re nem sikerült kijutniuk. A FIFA ranglistáján a 23. helyen állnak, élő rangban a 31.-ek. Svédország a selejtezők során most csoportjában Franciaország mögött lett második, 19 pontjával, csak jobb gólkülönbségével előzte meg a szintén 19 pontos Hollandiát.

A pótselejtező első mérkőzését Svédországban rendezték meg, ahol Johansson 61. percben szerzett góljával a svédek tudtak 1-0-ra nyerni. Ez még nem lett volna tragédia, hiszen az olaszok biztosak voltak abban, hogy hazai pályán több góllal is verni tudják majd a svédeket, ezzel megveszik maguknak a jegyet Oroszországba.

A hazai találkozón hatalmas fölényben is játszottak az olaszok, a svédek elkeseredetten védekeztek a rohamozó légió ellen. A mérkőzés adatai elég beszédesek. 75%-ban birtokolták az olaszok a labdát. 24 alkalommal lőttek kapura, míg ellenfelük 4 esetben követett el hasonlót. 8-0 volt a szögletarány is a javukra. De hiába minden pályán meglévő fölény, ha azt nem sikerült hólra váltaniuk. A 0-0-s eredmény azt jelentette, hogy összesítésben a svédek nyertek 1-0-ra, ezzel Olaszország nem lesz ott az oroszországi Világbajnokságon.

Mi magyarok, akik az olaszokhoz hasonló fanatikus futball őrült ország vagyunk, átérezhetjük az olasz nép fájdalmát és nemzeti tragédiáját. Igaz van egy pici különbség azért az ő fájdalmuk és a mi fájdalmunk között. Mert ugyan az olasz válogatott kiesett a VB selejtezőiből, de közben a klubcsapatiak közül a Roma magabiztosan vezeti a csoportját a BL-ben és a Juventus is még csak a második helyen áll, de biztosan tovább fog innen lépni. A Napoli ugyan kiesik vélhetőleg a BL-ből, ha csak nem lesz hatalmas szerencséje, viszont az Európa Liga egyenes kiesési szakaszában folytathatja majd a küzdelmeit. A Milan, a Lazio, az Atalanta vezeti az Európa Liga csoportját és nyilván tovább is fognak lépni innen az egyenes kiesési szakasz irányába.

Tehát 2 erős csapatuk küzdhet még jó ideig a BL-ben, 4 csapatukért pedig az EL éles egyenes kiesési szakaszában szurkolhatnak majd. Reális esélyük van arra is, hogy a végén jelentős nemzetközi tornán eljuthat olasz csapat a döntőig mindkét helyen és akár meg is nyerheti mindkettőt, vagy valamelyiket. Azért ezzel részben vigasztalódhatnak az olaszok majd a nagy fájdalmuk ellenére is.

De mi magyarok mivel vigasztalódhatunk?

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook