2019. június 16. - Jusztin

Marylebone Cricket Club

2018. július 28. Szerző: Szele Tamás
Kérem, nem tűnik nagy dolognak. Talán nem is az. De minden érző konzervatív kebelbe tőrdöfésként hasít a hír: már Britanniában sem igazi a krikett. Kérem, itt tenni kell valamit, düledeznek a hagyományok megszentelt oszlopai, és félő, hogy Dover fehér sziklái fölött összecsapnak az óceán habjai, ha így mennek tovább a dolgok.

 

Vérlázító, ladies and gentlemen. Arról van szó ugyanis, miszerint a londoni Lord's stadionban a Nagy-Britanniát sújtó hőhullám miatt most először zakó nélkül is beengedik a férfiakat a nézőtér legelőkelőbb részébe, a Viktória királynő korából fennmaradt és csak a tagok és vendégeik számára fenntartott pavilonépületbe.

Viktória királynő forog a sírjában, Albert herceg nemkevésbé.

A világhírű helyszín tulajdonosa, a Marylebone Cricket Club közölte, a tartósan 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletre és arra való tekintettel döntöttek az öltözködési előírások lazításáról, hogy az előrejelzések szerint akár a melegrekord is megdőlhet. 

A Marylebone Cricket Club főtitkár-helyettese emlékeztetett arra, hogy nagy meleg idején általában engedélyezik a férfiaknak, hogy a játékot a teraszon szemlélve levegyék zakójukat, de érkezniük abban kell, és az épületben viselniük kell a ruhadarabot. Most először viszont zakó nélkül is érkezhetnek. "Haladó klub vagyunk" - idézte Jamie Cliffordot a The Times című lap pénteken. 

Az 1787-ben alapított Marylebone Cricket Club - amely 1814 óta működik a London St John's Wood nevű kerületében álló és világszerte a krikett szentélyeként számon tartott stadionban - és a hazai csapat Middlesex County Cricket Club továbbra is ragaszkodik azonban a nyakkendő viseléséhez. 

A stadionban csütörtök este a Middlesex County Cricket Club fogadta a Hampshire County Cricket Club együttesét. A mérkőzés kezdetén, 18.30-kor 33 fok volt, sok néző a hőség miatt azonban nem ment el, pedig elővételben 18 ezer jegy kelt el.

A Pavilon 1890-ben nyílt meg. 1999-ig nők tagként nem mehettek be a mérkőzésekre, kivéve a jelenlegi uralkodót, II. Erzsébetet. 

Nagy-Britanniát csaknem 60 éve nem tapasztalt száraz nyár és forróság sújtja. A csütörtöki volt az év eddigi legmelegebb napja, a londoni Heathrow repülőtér környékén 35 fokot mértek. A hőmérséklet az ország sok részén éjjel sem csökken az ilyenkor nappal megszokott 23-24 fok alá, egyes vidékeken pedig több mint 50 napja nem esett az eső. 

Hát, hőhullám ide, kánikula oda, már Britannia sem a régi. Mit szólnának ehhez azok az angol tisztek, akik állig begombolkozva tartottak ki India legforróbb sivatagaiban? És még kriketteztek is a kitartás mellett.

Reméljük, levonul a hőguta, de akárhogyan is térnek vissza a hagyományokhoz, valami már nem lesz az igazi, valami eltörött… a megszentelt hagyomány sérült.

És, hogy James Twelvetreest idézzük a közismert tévésorozatból („Csengetett,Milord?”):

„Hova vezetne ez?”

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook