2022. január 21. - Ágnes

A denevérember halála

2017. november 14. Szerző: Szele Tamás
Azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy nem nagyon van veszélyesebb sport a siklóruhás ugrásnál. A dolog leginkább az öngyilkosságra emlékeztet – az ugró lehetőleg minél magasabbról rugaszkodik el, hogy a pokoli fejessel elegendő sebességre gyorsuljon, mikor már megfelelően száguld, a siklóruha szárnyai már termelnek annyi felhajtóerőt, hogy vízszintesbe állhasson.

 

Aztán landol, ahogy tud – hiszen csodálatos dolog lehet madárként száguldani az égen, de azért még a legelszántabb sporttársaknak sem javasolnám, olyan ember pedig, akinek van némi fogalma a repülésről, borzadva utasítja el ennek még a gondolatát is. És nagyon sok a halálos baleset. Tegnap is életét vesztette Nepálban Valerij Rozov többszörös világrekorder orosz alpinista, ejtőernyős és bázisugró. Az 52 éves extrémsportoló, kétszeres világbajnok ejtőernyős szombaton halt meg, azután, hogy szárnyas repülőruhában leugrott a 6812 méteres Ama Dablam himalájai csúcsról a Mount Everest közelében – márpedig ő világhírű, vakmerő sportoló volt. Ő volt az, aki 2009-ben a világon elsőként hajtott végre ejtőernyős ugrást egy működő kamcsatkai vulkán, a Mutnovszkij tölcsérében, 2013-ban pedig magassági világrekordot állította fel azzal, hogy a 7220 méteres Csangce-csúcsról ugrott le a Himalájában. 2016-ben pedig saját rekordját is megdöntötte azzal, hogy minden korábbinál magasabbról, a himalájai Cso Oju-hegycsúcs 7700 méteren fekvő pontjáról vetette magát a mélybe, idén pedig a világon elsőként hajtott végre bázisugrást Peru legmagasabb és Dél-Amerika negyedik legmagasabb pontjáról, a Huascarán-hegyről. 

De most az Ama Dablam kifogott szegényen – elszállt hát az orosz denevérember, nyugodjon békében, sajnos még a holttestét sem találják.

Hát, ha tekintetbe vesszük, hogy tavaly is be kellett számolnunk egy legendás siklóruhás ugró, Dario Zaro haláláról, talán nem ártana eltöprengeni ennek a sportágnak a régóta várt szabályozásáról, biztonságosabbá tételéről. 

http://sportmindig.hu/radio_zuhanasa

Mert hát repülni csodálatos dolog, a saját szárnyunkon még annál is szebb, de belehalni nem kéne...

Már a második szárnyas angyalt veszíti el az extrém sport világa – hajtsuk meg fejünket a bátor Valerij Rozov emléke előtt.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook