2019. június 16. - Jusztin

Dévai Boglárka egy Istennő

2018. augusztus 6. Szerző: Rózsa Misi
Voltak legendás időszakai a magyar tornának. Olyan időszakokról beszélhettünk, amikor a világ legjelesebb eseményeiről hoztuk el a legfényesebb érmeket. Aztán azzal kellett szembesülnünk, hogy a világ elszaladt mellettünk és a magyar torna egyre halványabb eredményeket tudott produkálni, de most valami megváltozott.

 

Varga Adrien volt az, aki utoljára Európa bajnokságról el tudta hozni a legfényesebb érmet. Előtte még ez Ónodi Henriettának sikerült. Utánuk viszont hosszú, kínos csönd következett.

Ha nagyon őszintén és elfogulatlanul nézzük a realitásokat, a mostani EB sem ígért bravúrt számunkra. A cél egy elfogadható, jó eredmény kiharcolása volt a glasgow-i tornán. Hogy Dévai Boglárka érmet hozhat, az persze benne volt a kalapban. De nem feltétlen a legfényesebb érmet vártuk itt, maximum csak remélhettük tőle.

És ez a kislány, vasárnap a szerenkénti döntőben varázsolt. A legjobb eredménnyel verekedte be magát a legjobb nyolc mezőnyébe. Ezen már felkapták sokan a fejüket és a magyar versenyző, aki az előző Eb-n a bronzéremig jutott, itt már az egyik legnagyobb favorit lett ezután. Ugrásban ő egyre egyértelműbben ott van a világ legjobbjai között.

Az első ugrásnál egy rendkívül bonyolult és kifejezetten nehéz kombinációt vállalt be. Nem sikerült tökéletesre a produkciója, mert az egyik lábával kicsit kilépett és ezért egy tizedet bizony le is vontak tőle. A második ugrásnál mindkét lábával oda érkezett, ahova nem lett volna szabad. És hiába ugrott nagyon magasra, hiába mutatott be a levegőbe parádés mozdulatokat, három tizedet levontak tőle. És lehetett nagyon izgulni, hogy az utána jövők mivel tudnak előrukkolni. Hiszen mint a legjobb nyolcba a legjobb eredménnyel érkező versenyzőnek, így neki kellett megkezdenie a küzdelmet, a többiek mind utána következtek.

Volt miért izgulni. Miközben azért tegyük hozzá, hogy a két ugrása a magyar kislánynak akkor is nagyon jó eredményt hozott, ha mindkétszer tizedeket veszített a leérkezésnél. Szerencsére csak az egyik orosznak sikerült megközelítenie az ő eredményét a végén, de az is kevés volt ahhoz, hogy maga mögé utasítsa a magyar versenyzőt. Így tehát Dévai Boglárka ugrásban megnyerte az Eb—t. Mögötte második helyen az orosz Angelina Melnyikova végzett, harmadik a román Denisa Golgota lett.

Dévai Boglárka, még csak most 18 éves. Szombathelyi leányka. 2005 óta a Delfin Sportiskola SE versenyzője. Edzői: Vizer Erzsébet és Rácz Gábor.

A magyar csapat amúgy, a nyolcadik helyen végzett a tornán, de mivel tartalékosan kellett itt kiállnia, ez sem volt egy rossz eredmény. Dévai Boglárka bravúros teljesítménye előtt fejet hajtunk és hálásan köszönjük neki. Sok szép fényes siker vár még rá, reméljük.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook