2019. január 16. - Gusztáv

Dopping és eltiltás

2018. április 26. Szerző: Szele Tamás
Közhely, de igaz: a rossz hírekről is köteles a sajtó beszámolni. Nem lehet mindig ünnepelni, tapsolni, mikor olyan információ érkezik, ami nem vidít fel senkit sem, azt is meg kell írni – sőt, még csak azt igazán, bármilyen hálátlan feladat, hiszen nem győzhetünk, ha nem ismerjük saját gyengeségeinket.

 

Most például azt kell elmondanunk, hogy a kajakozó Horváth Bencét doppingvétség miatt négy évre eltiltották, és megfosztották világ- és Európa-bajnoki ezüstérmétől is.

A magyar szövetség (MKKSZ) szerda esti sajtóközleménye szerint a 25 éves sportoló tavaly június 12-én, egy versenyen kívüli ellenőrzésen adott pozitív doppingmintát. Szervezetében eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak.
A Magyar Antidopping Csoport (MACS) visszamenőleges hatállyal, a tesztelés napjától számítva tiltotta el négy évre.
A Graboplast Győri VSE versenyzője a tárgyalás során nem ismerte el a tiltott szer használatát, azonban magyarázattal sem tudott szolgálni arra vonatkozóan, a szer hogyan került a szervezetébe.
Horváthot az MKKSZ elnöksége atipikus mintája miatt visszahívta a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiára készülő csapatból.
A nemzetközi szövetség (ICF) honlapjának beszámolója emlékeztet rá, hogy Horváth Bence tavaly a racicei világbajnokságon, majd a plovdivi Európa-bajnokságon is ezüstérmes lett egyesben, 200 méteren, és mindkét eredményétől megfosztották.

Hát ez bizony a miénk, ezt nem lehet senkire sem rákenni, a mi sarunk ez, vihetjük haza. Különös egyébként, hogy a magyar kajak-kenuban milyen gyakoriak voltak eddig az ehhez hasonló vétségek: Csipes Tamarát, Dombvári Bencét és Kucsera Gábort 2015-ben kokainfogyasztáson érték, Dudás Miklósnak ugyanakkor a tesztoszteron-szintje volt kiugróan magas, és hát itt volt Horváth Bence és Szomolányi Máté 2016-os atipikus mintája. Mondhatnánk, hogy ez rég volt már, két éve, azóta sokat fordult a világ, de ebben inkább csak bízhatunk, mint állíthatjuk. Hiszen Horváth Bence mostani eltiltása egy tavalyi mintának köszönhető.

Jobb lenne érmekről írni, mint doppingvétségekről.

No, talán majd legközelebb.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook