2019. június 16. - Jusztin

Doppingbaleset

2018. augusztus 5. Szerző: Szele Tamás
Doppingolással kapcsolatban elég sok baleset érheti a sportembert. Első sorban, már az is maga egy baleset, ha kiderül. Aztán az sem nevezhető egyébnek, ha a korábban legális gyógyszer felkerül a WADA-listára. Még bosszantóbb eset volt, mikor a doppingot a konkurencia csempészi a sportoló ételébe, erre is volt már példa. Joanna Blair esete egyedülálló.

 

Négy évre eltiltották ugyanis Joanna Blair brit gerelyhajítót pénteken pozitív doppingtesztje miatt. A 32 éves atléta egy versenyen kívüli ellenőrzésen produkált pozitív mintát a tavalyi csapat Európa-bajnokságon. Az analízis szteroidot mutatott ki szervezetében.

A 2016-ban brit bajnok versenyző azzal védekezett, hogy véletlenül jutott a szervezetébe a szteroid, mert szennyezett kreatint szedett. Ezt azonban a brit doppingellenes ügynökség nem vette be, így négy éves eltiltást kapott.

Blair eltiltása 2021. július 19-én jár le.

Hát ez így elég különösen hangzik. Igaz, hogy volt olyan eset is annak idején, aminek során Sara Errani teniszezőt egy tortellinis húsleves miatt tiltották el, bár csak két hónapra: ugyanis a kedves mamája letrozolt szedett, és főzés közben a gyógyszeres doboz beleesett a levesbe, legalábbis a sportolónő állítása szerint, kikapták, aztán a levest megették, de így került kimutatható mennyiségű tiltott szer a hölgy szervezetébe.

Hát, hogy micsoda véletlenek vannak. Most meg a kreatin szennyeződött szteroiddal. A kreatin persze nem tiltott szer, nem is dopping, sőt, nem is lehetne az, hiszen ha nem volna a szervezetünkben, meg sem tudnánk mozdulni: kulcsszereplője az izmok összehúzódásának. Az izomzatban kreatin és kreatinfosztfát formájában van jelen, utóbbi a teljes mennyiség kétharmada. A teljes erőfeszítést kívánó tevékenység során az első 6-8 másodperc energiáját elsődlegesen a korlátozott kapacitású adenozin-trifoszfát (ATP) raktárakból nyeri a szervezet. A kreatin feladata az ATP újratermelődésének elősegítése, ugyanis az izmok összehúzódásához szükséges energiát az ATP adja. 

Előkelő helyen is áll a sportolók táplálékkiegészítői között. Használatától kezdődően - főként az első alkalmakkor - szinte drasztikus izomtömeg- és erőnövekedés figyelhető meg. Megfelelő táplálkozás mellett az eredmény pedig nem esik össze, sőt tovább növelhető. A kreatin előnyei közé tartozik még, hogy szabályozza a vércukorszintet, javítja a cukor-anyagcserét, és növeli az inzulinérzékenységet.

Egyszóval, a kreatinnal semmi baj nincs, de hogy a viharba tudott épp szteroiddal szennyeződni?

Mondom én, micsoda véletlenek vannak...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook