2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Doppingelnöknő

2018. november 27. Szerző: Szele Tamás
Kérem, ebben a hírben az a különös, hogy sajnos manapság szinte semmi különös nincs benne. Illetve, valamennyi azért mégis van: ugyanis Lettországban a jelek szerint kecskére bízták a káposztát, doppingolóra az atlétika központi irányítását. Bár ki tudja, lehet, hogy lettül is létezik a „betyárból lesz a legjobb pandúr”, mint közmondás... de tény, hogy baj van Ineta Radevicával.

 

Vegyük a szikár tényeket: megbukott a 2012-es londoni olimpián adott mintájával Ineta Radevica Európa-bajnok távolugró, a Lett Atlétikai Szövetség jelenlegi elnöke.

A 2010-ben Eb-győztes, 2011-ben világbajnoki ezüstérmes ex-sportoló mintájának újratesztelése során az oxandrolon nevű szteroid nyomaira bukkantak az ellenőrök. A 37 éves Radevica a 2012-es játékokon 6,88 méterrel a negyedik helyen végzett, mindössze egy centiméterrel lemaradva a dobogótól, majd az olimpia után bejelentette visszavonulását.

A hat évvel ezelőtti játékok női távolugró döntőjének résztvevői közül ő az ötödik, aki fennakadt a doppingvizsgálaton.

Egyrészt, tekintve az akkor megbukottak tekintélyes névsorát, az is lehet, hogy a végén egy, épp a pályán tartózkodó éti csigát fognak kinevezni dobogósnak, mert ezen a versenyen mintha nem is atléták, hanem vegyi gyárak indultak volna, mindenkinek a szervezetében akadt valami koksz, mármint a pályán életvitelszerűen tartózkodó csigát kivéve.

Másrészt azonban olyan csak a mesében és a valamikori TASzSz hírügynökség közleményeiben van, hogy valaki egyedül doppingol vagy csal, a legmélyebb titokban, és senki sem tud róla, se a sporttársak, se az edző, se más. (Annak idején Onyiscsenko híres csalásáról nyilatkozta a szovjet olimpiai bizottság egyik vezetője, Adrianov, miszerint „Onyiscsenko magányos bűnöző volt, bár több mint tíz éve csalhatott folyamatosan, tetteiről senki sem tudott a környezetében.”)

De ahogy Onyiscsenko ügyében nem lehetett elhinni a titkos csalást, úgy Ineta Radevica esetében sem lehet. Ezt bizony tudnia kellett a versenyző környezetének. Sőt: a szakvezetésnek is.

Mégis kinevezték a Lett Atlétikai Szövetség elnökének.

Kínos, nagyon kínos...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook