2019. január 18. - Piroska

Doppinggyógyszer

2018. február 8. Szerző: Szele Tamás
Vagy gyógyszerdopping. Vagy micsoda. Ne essünk túlzásokba: persze, hogy ha egy sportolónak gyógyszerre van szüksége és azt annak rendje és módja szerint bejelenti, akkor úgy van az jól, ha szedheti is. De azért hatezer adag gyógyszer egyetlen csapatnak egy szem téli olimpiára szintén erős túlzásnak tűnik, szó, ami szó.

 

Márpedig a norvég olimpiai válogatott pontosan ennyi adag asztmagyógyszerrel érkezik Phjongcshangba. Az NRK értesülései szerint tételesen 1800 adag Symbicort, 1200 adag Atroven, 1200 adag Alvesco, 1200 adag Airomir és 360 adag Ventoline van a csapat patikájában, de azt is elmondták, hogy a sportolók még maguknak is visznek gyógyszereket és porlasztásos inhalátorokat.

Azért ez pöttyet soknak tűnik. A finn, a svéd és a német csapat is vitt ki asztmagyógyszereket az olimpiára, de jóval kisebb mennyiséget, mint a norvégok. Pedig ők már járták meg ezzel a medicinával: A norvégok egyik legjobb sífutójának, Martin Jönsrud Sundbynak volt már ebből gondja, ugyanis a megengedettnél több szalbutamolt szippantott be. El is tiltották miatta két hónapra és bukta a világkupáját. A norvégokat többször kritizálták azért, hogy nemcsak spray-ket, hanem porlasztókat is használtak a gyógyszer bevitelére.

Hoppá csak... szalbutamol? Igen, Froome is azzal bukott meg, ő is az asztmájára szedett gyógyszerében lévő szalbutamollal lépte túl határértéket, nem is kevéssel, a megengedett mennyiség dupláját mutatták ki nála az ellenőrök. Bár az ő esetében lehet tudni, hogy tényleg asztmás, és valóban csak túladagolta, alkalmilag, egyszer.

Érdekes egy világ ez.

A kerékpárbajnok egyszer túladagolja a gyógyszerét és akkora botrány lesz belőle, hogy zeng tőle a világ.

A norvég csapat fogja magát, besuppant a zsákjába hatezer adagot, kiviszi a téli olimpiai játékokra, és a kutya sem kérdi meg tőlük, hogy minek hozták magukkal ezt a kisebb vegyi kombinátot?

No, meglátjuk, hogyan szerepelnek.

Nem csak a versenyeken: a teszteken is.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook