2018. október 20. - Vendel

Doppingvacsora

2018. január 10. Szerző: Rózsa Misi
A mai modern sport világának egyik nagy problémája, a dopping. Hiába a szigorú ellenőrzések, hiába a következetes és példát statuáló ítéletek, a versenysportban nem igen sikerült eddig visszaszorítani a dopping laborok tevékenységét.

 

Nagyon sok esetekben idolok dőltek le azért, mert megbuktak akár évekkel később is azon, hogy azokat az eredményeket, amikért csodáltuk őket, tiltott szerek használatával érték el. 

Hogy mennyire okolható a doppingolásért maga a versenyző vagy mennyire vannak erre rákényszerítve különböző formákban, arról igen eltérő történeteket lehet hallani. Voltak, akik nagyon lelkesen működtek együtt a sportvezetőkkel és úgy doppingoltak a siker és a komoly anyagi elismerés érdekében. Voltak, akik maguktól csinálták, úgy, hogy edzőjük a szakszövetségük, egyesületük nem is tudott róla, ezek a saját szakállra doppingolók. Voltak olyanok is, akik maguk nem akartak volna doppingolni, de edzőjük vagy egyesületük beszélte vagy kényszerítette rá őket, hogy használják a tiltott szereket. Ma már szinte nincs is olyan sportág, ahol ne kerülne elő itt vagy ott a dopping vétség gyanúja. Talán csak a felnőtt magyar labdarúgó válogatott lehet kivétel ez alól, mert esetükben ilyen fel se merülhetne, vagy ha igen, akkor rendkívül rossz szert használnak, rendkívül gyenge laborral állnak kapcsolatban.

De olyan történetről keveset lehetett eddig hallani, hogy valaki úgy követ el dopping vétséget, hogy a riválisát doppingolja. Most már ezen is túl van a világ. Suzuki Yasuhiro úgy gondolta, nincs olyan jó formában, mint nagy riválisa, Komacu Seiji. Mivel nagyon fontos volt számára, hogy megnyerje az országos bajnokságot és tiszta versenyben úgy gondolta ezt nem tudná elérni, ezért riválisát meghívta baráti beszélgetésre. Vacsorát készített számára, és a verseny előtt jó hangulatban beszélgettek, szórakoztak. Komacu Seijinek jól esett versenytársa figyelmessége és örömmel vett részt ezen a sportbaráti étkezésen.

Másnap aztán jöhetett a verseny napja. És ahogy az várható is volt, Komacu megnyerte a versenyt. Természetesen a verseny után következett a kötelező dopping vizsgálat. Komacu azt mondják nyugodtan ment a vizsgálatra, jó kedélyűen nevetgélt másokkal kint a váróban, amíg várták, hogy mit hoz a vizsgálat eredménye. Nyugalma természetes volt, hiszen tudta, hogy nem használt semmilyen tiltott szert. Ezért aztán hatalmas megdöbbenéssel fogadta, amikor közölték vele, hogy kizárták a versenyből, mert a szervezetében egyértelműen ki tudták mutatni, az anabolikus szteroidot, ami köztudottan tiltott teljesítménynövelő anyag, vagyis dopping. Komacu, azonnal kérte, hogy vizsgálják meg újra, mert ő ilyen szert nem használt, ez csakis valami fatális tévedés lehet. A vizsgálatot megismételték, az eredmény ugyanaz maradt.

Komacu elkeseredetten küzdött az igazáért és olyan hevesen tiltakozott, hogy az ügyben nagyon komoly vizsgálatot rendeltek el. Nem nagyon beszélnek arról, hogy hogyan derült ki az igazság. Annyit lehet tudni csupán, hogy Suzuki Yasuhiro – jobb esetben a lelkiismeretére hallgatva - bevallotta, hogy amikor vacsorázni hívta versenytársát, ő csempészte a tiltott szert annak tudta nélkül az italába, hogy ezzel iktassa ki maga elől a veszélyesnek tartott riválist.

A japán antidopping ügynökség ezután a megszokottnál is sokkal szigorúbb ítéletet hozott az ügyben és a vétkest, aki tudta nélkül „bedoppingolta” riválisát, 8 évre eltiltották a versenyzéstől és ezzel jó esetben végleg ki is zárták őt a sikeres versenyzésből. A dopping minden esetben az egyik legsportszerűtlenebb dolog, amit versenyző elkövethet. De a versenytárs bedoppingolása, minden doppingolások legaljasabbja.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook