2023. február 7. - Rómeó, Tódor

A Duna Aréna hét tavalyi világbajnokokot is visszavonz Budapestre

Hosszú Katinka és Sarah Sjöström versengése a középpontban

2018. szeptember 27.
A rutinos szervezőnek számító, de a FINA Úszó Világkupa versenyek történetében házigazdaként először színre lépő Budapest már az első nekifutásra a versenysorozat legnépszerűbb állomáshelyei közé kerülhet – állapította meg a Duna Aréna Hírlevelének nyilatkozó Szántó Dávid, az október 4-én kezdődő esemény Szervező Bizottságának elnöke.

 

A rutinos szervezőnek számító, de a FINA Úszó Világkupa versenyek történetében házigazdaként először színre lépő Budapest már az első nekifutásra a versenysorozat legnépszerűbb állomáshelyei közé kerülhet – állapította meg a Duna Aréna Hírlevelének nyilatkozó Szántó Dávid, az október 4-én kezdődő esemény Szervező Bizottságának elnöke.

Hosszú Katinka újra hazai pályán

„Szerencsére nem úgy kell kezdeni a mondandómat, hogy van egy jó, meg egy rossz hírem, mert most csak az előbbivel szolgálhatok, és nem is eggyel. Elsőként arról számolhatok be, hogy a Duna Aréna jó bizonyítványának is köszönhetően a budapesti versenyekre benevezett úszónagyságok között hét olyan is akad, aki a tavalyi vizes világbajnokságon egy vagy több számban a legjobbnak bizonyult. Természetesen közöttük van Hosszú Katinka is, aki a 2017-es sportági csúcstalálkozón a 200 és a 400 méteres vegyesúszásban bemutatott szédületes úszásaival igazolta a papírformát, és lett ismét a magyar válogatott legjobbja.” – mondta Szántó Dávid.

A „közönségcsalogató” hetes tagja Katinka mellett a nőknél a svéd Sarah Sjöström (50 gyorson, 50 és 100 pillangón nyert a Duna Arénában), az orosz Júlia Jefimova (200 mell). valamint a spanyol Mireira Belmonte (200 pillangó), a férfiaknál pedig a dél-afrikai Chad le Clos (200 pillangó), a brit Bejamin Proud (50 pillangó), nem utolsó sorban az orosz Anton Csupkov (200 mell).

„A magyar indulólista is parádésnak nevezhető, mert aki csak teheti, az a válogatott elsővonalbeli versenyzői közül él a hazai pálya és a bizonyítás lehetőségével – folytatta a szervező bizottság elnöke, aki példaként említést tett Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, illetve Bernek Péter, Cseh László, Kozma Dominik, Kenderesi Tamás, Németh Nándor és Verrasztó Dávid nevéről.

Csúcs a rajt előtt

„Azt nem merném megjósolni, hogy ez a nagyszerű társaság hány Világkupa rekordot ad át a múltnak, az viszont már a rajt előtt egyfajta csúcsnak számít, hogy a Duna Arénában sokkal több ország képviselteti magát, mint az eddigi állomásokon. Kazanyban 23 nemzet képviseletében 174 úszó versenyzett, Dohában a résztvevő országok száma ismét 23 volt, a sportolók létszáma viszont látványosan és cseppet sem kedvezően visszaesett 131-re. Büszkén számolhatok be arról, hogy a mi nevezési listánkon 39 ország neve olvasható, az indulást tervező nemzeti válogatottak száma 298, és akkor arról a 195 magyar úszóról még nem is esett szó, akiket a klubok neveztek be, élve a versenykiírásnak a rendező országra vonatkozó kedvező lehetőségével.”

 

Mindebből az is kiderül, hogy a budapesti versenyek mindhárom napján, október 4-én, 5-én és 6-án is érdemes lesz kilátogatni a Duna Arénába. Az viszont csak a jövő héten derül ki, hogy a női úszósport két meghatározó szerepet betöltő nagysága, Hosszú Katinka és a svéd Sarah Sjöström hány számban rajtol, és azok közül melyek lesznek azok, ahol várhatóan ők ketten csatáznak majd a budapesti elsőségért. Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány arra tippel, hogy a magyar-svéd csúcstalálkozó a 200 gyors mellett a 100 vegyesen is megvalósulhat, köszönhetően annak, hogy Eindhoven után Budapesten is 25 méteres medence jelenti az úszók számára a „küzdőteret.”

A budapesti Világkupa rendezésére a Magyar Úszó Szövetség vállalkozott, szoros együttműködésben a Duna Arénával, illetve a létesítményt üzemeltető Bp2017 NKft szakembereivel.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook