2019. március 25. - Irén, Írisz

Edzésmódszerek a nagyvilágból

2018. szeptember 7. Szerző: Szele Tamás
Kérem szépen, a foci-világbajnokságokban az szokott lenni a szép, hogy miután lejátszották őket és megvan a végeredmény, az illetékesek mindig levonják a tanulságokat. Azután nekiállnak a nemzeti válogatottak számára mindenféle vadonatúj edzésmódszereket kidolgozni, amelyek a játékosok erőnlétét talán nem annyira, de a türelmét acélossá teszik... most az olasz és a spanyol csapat járta meg.

 

Itália napfényes földjén a zenére esküsznek. Roberto Mancini, az új olasz szövetségi kapitány ugyanis mélyponton vette át a válogatottat: nem jutottak ki a vb-re, 60 év után először.

Azon kívül, hogy felfrissítette a keretet, és meghívta többek között Mario Balotellit is, igyekszik új módszerekkel feldobni az edzéseket: zenével. Bevezette a hangos tréninget, ami azt jelenti, slágereket bömböltet, miközben a játékosai fociznak vagy a különböző gyakorlatokat végzik.

Műsoron van a Queen, a Rolling Stones, a Killers és Miley Cyrus, többek között.

„Én ilyet még nem láttam, bár három éve vagyok válogatott. Megkérdeztem a kapusedzőt, hogy mi folyik itt, ő mondta, hogy Mancini így szeret dolgozni, mert ez lelkesíti a játékosokat szerinte” - mesélte Gianluigi Donnarumma, a csapat első számú kapusa.

Főleg a Stones, az mindent visz. Jumpin'Jack Flash!

De a spanyolok is kóstolót kaptak a korszerű módszerekből. Luis Enrique, az új szövetségi kapitány korlátozta a mobiltelefon-használatot, megszüntette a szabad délutánokat az edzőtáborozás idején, illetve figyelmeztette játékosait, hogy ne töltsenek sok időt kártyázással és videojátékokkal. Az eddigiektől eltérően a futballisták két mérkőzés között nem találkozhatnak a családtagjaikkal.

A szigorítások ellenére a labdarúgók egyelőre nem panaszkodnak.

„Mindig jó egy kis fegyelem. Számomra kimondottan jó ötletnek tűnik, hogy étkezés közben nem lehet használni a telefonokat, mert sokszor inkább az okoseszközökre figyeltünk az egymás közötti kommunikáció, a beszélgetés helyett” - nyilatkozta Isco, a Real Madrid támadója.

Luis Enrique más módon is igyekszik közelebb hozni egymáshoz a játékosokat, ezen a héten például szabadulószobába vitte őket, ahol együtt kellett működniük, hogy megoldják a rejtvényeket, és megtalálják a kijáratot.

„Jól ment, és lehetővé tette számunkra, hogy egy kicsit kizökkenjünk a napi rutinból. Sokat nevettünk, szórakoztató volt” - mesélte Isco, aki karakteres, győztes típusú edzőnek nevezte Enriquét.

Hát kérem, van az edzésen minden, mint a karácsonyfán. Stones, szabadulószoba, Queen, kártyatilalom... ezek a módszerek kétségkívül győzelemre fogják vezetni az olasz és a spanyol válogatottat. Mondjuk az edzésmetodikába azért nem ártott volna beiktatni azt a néhány jelentéktelen alapelvet, miszerint a futball játék, melyet labdával játszanak, gólra, de ez maximum mérkőzés esetén jelenthet gondot.

Edzésen semmiképp.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook