2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Egy kis nosztalgia

2018. augusztus 28. Szerző: Rózsa Misi
Emlékszik még a kedves olvasó arra, hogy volt idő, amikor még kézzel írt levelekkel kommunikáltunk távolabb élő ismerőseinkkel? Emlékeznek rá, hogy a postára mentünk, borítékot és bélyeget vásároltunk, beleraktuk a levelünket, lenyálaztuk és a postaládába dobtuk?

 

Néhány nap alatt el is ment a levél a címzetthez, ha pedig válaszoltak is nekünk, akkor további napok teltek el, amíg megkaptuk. És akkor még izgatottan nyitottuk ki a postaládánkat, hátha egy számunkra kedves embertől jött üzenet, míg ma már csak a számlák vagy a kedves ügyfélnek szóló leveleket érkeznek oda. Voltak, akik gyűjtötték a bélyegeket, képeslapokat. Volt, aki megtakarításból, befektetésként, volt, aki csak hobbi szintjén vagy, hogy lehessen csajoknak mutogatni a gyűjteményt. Ez még azokban a régi legendás időkben volt így, amikor még volt magyar labdarúgás, amíg a kettős rangadókat a Népstadionban teltház előtt játszották és jegyüzérektől lehetett jegyet szerezni rá. Amikor még a sportolóink a nemzet hősének számítottak és minden sporteseményre nagy tömeg, izgatottan volt még kíváncsi.

Főnököm postaládájába most, egy barátja által, ilyen borítékokról, bélyegekről szóló képekkel lett tele. A tragédiába torkollott müncheni olimpia képei. Magyar sportoló legendákkal, akik bajnokok lettek és akiket szeretve ünnepelt az ország. Jól esik kicsit visszaemlékezni a régi nagy hősökre és velük együtt picit az ifjúságunk emlékeire is.

1972 München. Magyarország az éremtáblázaton ezen az olimpián a 8. helyen tudott végezni. Kardcsapatunk hatalmas küzdelemben bronzéremmel zárta a tornát. A csapat tagjai voltak: Bakonyi Péter, Gerevich Pál, Kovács Tamás, Marót Péter, Pézsa Tibor. Ezt az olimpiát, az extra klasszisokból álló olasz csapat nyerte meg, a szintén kimagasló tehetségű vívókból álló Szovjetunióval szemben szerepeltek a döntőben. Szép olimpiája volt ez a magyar vívásnak, hiszen párbajtőr egyéniben Fenyvesi Csaba a döntőben legyőzve a francia Jacques Ladégaillerie-t megszerezte az aranyérmet. Ahogy szintén sikerült az aranyat begyűjtenie a férfi párbajtőr csapatnak is. Annak a nagy csapatnak a tagjai voltak: Erdős Sándor, Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Schmitt Pál, Osztrics István.

Itt szerzett ezüstérmet tőr egyéniben Kamuti Jenő, kard egyéniben Marót Péter. Azt se hagyjuk ki a felsorolásból persze, hogy Kulcsár Győző parbajtőr egyéniben bronzérmes lett.

Női vívóink se nagyon maradtak le eredményességben a fiúk mögött, mert tőr egyéniben Bóbis Ildikó a döntőben az olasz fenoméntól, Antonella Ragno-Lonzitól ugyan vereséget szenvedett el, de az ezüstérem is nagyon szépen csillogott a magyar lány nyakában. A magyar női tőr csapat is ezüstérmet tudott szerezni, csak a Szovjetunió csapata bizonyult jobbnak náluk. Akkoriban halkan azt sugdosták, hogy a szovjetektől a politika miatt kellett kikapni, de nem biztos, hogy ennek volt itt bármi alapja.

Ezen az olimpián tehát vívásban 2 aranyérmet, 4 ezüstérmet, 2 bronzérmet szerezve, megnyerte Magyarország a vívás éremtáblázatát. Mögöttünk a Szovjetunió végzett. Az éremeső mellett még egy negyedik és egy hatodik hely is a mienk lett, ami ugye pontszerző helynek számít. 46 olimpiai ponttal tudták gyarapítani a magyar csapat eredményességét. A 19 magyar indulóból ekkor, mindenki kivétel nélkül legalább egy számban az első négy helyen tudott végezni, ami kiváló eredménynek mondható nemzetközi mértékkel mérve is.

Itthon a csapatot hősként fogadták az emberek. Hatalmas tömeg várta őket a reptéren és a hála és szeretet vette őket érezhetően körbe. És ahogy kezdtük is, akkor annyira fontosak voltak, hogy megjelentek arcképeik borítékokon és bélyeg is tisztelgett a magyar vívás előtt. Vitathatatlan, hogy ezek a legendáink ezt meg is érdemelték. Még most is jól esik emlékezni rájuk és sikerükre.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook