2019. február 16. - Julianna, Lilla

Egy kis nosztalgia

2018. augusztus 28. Szerző: Rózsa Misi
Emlékszik még a kedves olvasó arra, hogy volt idő, amikor még kézzel írt levelekkel kommunikáltunk távolabb élő ismerőseinkkel? Emlékeznek rá, hogy a postára mentünk, borítékot és bélyeget vásároltunk, beleraktuk a levelünket, lenyálaztuk és a postaládába dobtuk?

 

Néhány nap alatt el is ment a levél a címzetthez, ha pedig válaszoltak is nekünk, akkor további napok teltek el, amíg megkaptuk. És akkor még izgatottan nyitottuk ki a postaládánkat, hátha egy számunkra kedves embertől jött üzenet, míg ma már csak a számlák vagy a kedves ügyfélnek szóló leveleket érkeznek oda. Voltak, akik gyűjtötték a bélyegeket, képeslapokat. Volt, aki megtakarításból, befektetésként, volt, aki csak hobbi szintjén vagy, hogy lehessen csajoknak mutogatni a gyűjteményt. Ez még azokban a régi legendás időkben volt így, amikor még volt magyar labdarúgás, amíg a kettős rangadókat a Népstadionban teltház előtt játszották és jegyüzérektől lehetett jegyet szerezni rá. Amikor még a sportolóink a nemzet hősének számítottak és minden sporteseményre nagy tömeg, izgatottan volt még kíváncsi.

Főnököm postaládájába most, egy barátja által, ilyen borítékokról, bélyegekről szóló képekkel lett tele. A tragédiába torkollott müncheni olimpia képei. Magyar sportoló legendákkal, akik bajnokok lettek és akiket szeretve ünnepelt az ország. Jól esik kicsit visszaemlékezni a régi nagy hősökre és velük együtt picit az ifjúságunk emlékeire is.

1972 München. Magyarország az éremtáblázaton ezen az olimpián a 8. helyen tudott végezni. Kardcsapatunk hatalmas küzdelemben bronzéremmel zárta a tornát. A csapat tagjai voltak: Bakonyi Péter, Gerevich Pál, Kovács Tamás, Marót Péter, Pézsa Tibor. Ezt az olimpiát, az extra klasszisokból álló olasz csapat nyerte meg, a szintén kimagasló tehetségű vívókból álló Szovjetunióval szemben szerepeltek a döntőben. Szép olimpiája volt ez a magyar vívásnak, hiszen párbajtőr egyéniben Fenyvesi Csaba a döntőben legyőzve a francia Jacques Ladégaillerie-t megszerezte az aranyérmet. Ahogy szintén sikerült az aranyat begyűjtenie a férfi párbajtőr csapatnak is. Annak a nagy csapatnak a tagjai voltak: Erdős Sándor, Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Schmitt Pál, Osztrics István.

Itt szerzett ezüstérmet tőr egyéniben Kamuti Jenő, kard egyéniben Marót Péter. Azt se hagyjuk ki a felsorolásból persze, hogy Kulcsár Győző parbajtőr egyéniben bronzérmes lett.

Női vívóink se nagyon maradtak le eredményességben a fiúk mögött, mert tőr egyéniben Bóbis Ildikó a döntőben az olasz fenoméntól, Antonella Ragno-Lonzitól ugyan vereséget szenvedett el, de az ezüstérem is nagyon szépen csillogott a magyar lány nyakában. A magyar női tőr csapat is ezüstérmet tudott szerezni, csak a Szovjetunió csapata bizonyult jobbnak náluk. Akkoriban halkan azt sugdosták, hogy a szovjetektől a politika miatt kellett kikapni, de nem biztos, hogy ennek volt itt bármi alapja.

Ezen az olimpián tehát vívásban 2 aranyérmet, 4 ezüstérmet, 2 bronzérmet szerezve, megnyerte Magyarország a vívás éremtáblázatát. Mögöttünk a Szovjetunió végzett. Az éremeső mellett még egy negyedik és egy hatodik hely is a mienk lett, ami ugye pontszerző helynek számít. 46 olimpiai ponttal tudták gyarapítani a magyar csapat eredményességét. A 19 magyar indulóból ekkor, mindenki kivétel nélkül legalább egy számban az első négy helyen tudott végezni, ami kiváló eredménynek mondható nemzetközi mértékkel mérve is.

Itthon a csapatot hősként fogadták az emberek. Hatalmas tömeg várta őket a reptéren és a hála és szeretet vette őket érezhetően körbe. És ahogy kezdtük is, akkor annyira fontosak voltak, hogy megjelentek arcképeik borítékokon és bélyeg is tisztelgett a magyar vívás előtt. Vitathatatlan, hogy ezek a legendáink ezt meg is érdemelték. Még most is jól esik emlékezni rájuk és sikerükre.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook