2022. január 20. - Fábián, Sebestyén

Egy különleges bokszbajnokság margójára

2018. szeptember 8.
Ökölvívóverseny egy uszodában??? Ki hallott még ilyet?! Hát mi! Mert itthon, kellő hozzáértéssel, ilyet is tudunk.

 

Egy hete ért véget az ifjúsági ökölvívó Világbajnokság, amelynek rendezési jogát Magyarország szerezte meg ebben az évben. Hosszú mérlegelés után, az a döntés született, hogy a fővárosban, Budapesten kerüljön megrendezésre az esemény. Elindult a helyszínek keresése és ekkor jött a Budapest 2017 Kft. részéről az ötlet, hogy az eseményt lehetne a Duna Arénában is tartani. Első közelítésben ez természetesen nagyon meghökkentő, de ha elmondjuk, hogy Balogh Sándor, a cég egyik vezetője és egyben a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökségi tagja is, akkor már egyértelművé válik a kapcsolódási pont.

Tulajdonképpen éppen az ötlet furcsasága miatt bizonyult remek gondolatnak. Az eseményt megszervező Budapest 2017 Kft. eddig is kiváló versenyeket bonyolított a csarnokban, de eddig csak a medencében. Most egészen más vizekre kellett evezni, pontosabban el kellett a vizet tüntetni. Az illúzió tökéletes lett, a medencék a megálmodott látványterv szerint, szépen el is tűntek a ringek alatt. Nagy kihívás volt, amelyet a szervezők elegánsan és mértani pontossággal abszolváltak, hogy a megépült ringek minden szakmai követelménynek megfeleljenek.

Az extra környezet tehát adott volt. Ezután jöhetett a Vb arculatának megtervezése és megvalósítása, amely a szűkre szabott költségvetés ellenére is látványos dizájnt eredményezett és ez a Co&Co stábjának érdeme, illetve a Lollipop Nyomdáé, a magas szintén minőséget hoztak. A színvonalat tovább emelte, hogy a Top Sport Média online is elérhetővé tette a világbajnokságot, illetve elkészített egy az eseményről szóló látványos videót is.

Minden csapat jó helyen kapott szállást és a szervezők többféle lehetőséget biztosítottak számukra, hogy megismerhessék hazánk fővárosát és érdekes kulturális és egyéb programban vehessenek részt szabadidejükben.

Közel 70 országból érkeztek a versenyzők és kísérőik. A sok-sok résztvevő zökkenőmentes irányítását önkéntesek segítették, akiket a szervezők alaposan felkészítettek, hogy mindenre legyen megfelelő válaszuk, bárki is állítja meg őket a helyszínen.

Igényes volt a verseny nyitó- és záróünnepsége is. Elegáns, egyszerűségében szép és kompakt műsor volt és a felszólalók sem beszéltek többet a kelleténél. Nagyon pozitív ötlet volt a szervezők részéről az is, hogy a hazai klubok számára ingyenessé tették a belépést és így sokkal többen jöttek ki szurkolni.  Nagyon hasznos tanulmányút is volt ez az egyesületek számára, hogy láthassák a gyerekek, hogyan bokszol a mai világ. Nem csak az edzésekből, de a legjobbak mérkőzéseiből is sokat tanulhatnak.

Ki kell emelni a résztvevő magyar bírók teljesítményét is, mert nagy súly volt a vállukon. Kiválóan helyt tudtak állni ezen a nagy tornán és remek munkát végeztek ők is.

A hangulat a lelátón a versenyek alatt kiváló volt, amelyben természetesen nagy szerepe volt a magyar válogatottnak, hozzájuk hasonló biztatást csak az oroszoknak sikerült produkálni.

A versenyen nagyon sok magyar versenyző bizonyította be, hogy rendkívüli fejlődési potenciállal bír. Két éremmel zártunk, az egyiket Orbán Adrián (ezüst), a másikat Villás Veronika (bronz) szerezte. Mindkettőjük esetében nagyon szép eredmény ez. Rajtuk kívül még sok magyar könyvelt sikert saját maga számára, illetve voltak pontszerzőink is szépen. Persze volt, hogy a bírók másként látták a mieink eredményeit, mint számítottunk rá, de a pozitív következtetéseket így is le tudtuk vonni.

Sok-sok pozitívum. Sok-sok dicséret, amit jogosan zsebelhet be a MÖSZ, jogosan zsebelhet be a szervező Budapest 2017 Kft., valamint a versenyzők és mindenki, aki részt vett ezen a remek tornán.

Tehát minden nagyon szép volt, minden nagyon jó volt és nincs is mit kritizálni? Nos, van itt valami, ami mellett nem tudok elmenni.

Számomra megdöbbentő volt, hogy az első és az utolsó napot leszámítva, igen kevesen jöttek ki a helyszínre megtekinteni a versenyeket. Nem népszerű a boksz ma Magyarországon és jó volna szemléletet váltani és formálni. Civilek esetében ez persze csak sóhaj részemről, de hogy sok egyesület a gyerekeit se hozta ki, azt problémának tartom. Nekem a szomorúbb fejezete ez a történetnek.

Összességében tekintve remek vb van mögöttünk tehát. Alapvetően elégedettek lehetünk vele és megérdemlik a megvalósítók, hogy felállva tapsoljunk nekik a sikerhez. Kemény  időszak után, a jól végzett munka elismerésével húzhatták le a rolót. Magyarország ismét bebizonyította, hogy alkalmas nagyon magas színvonalon, komoly nemzetközi versenyt szervezni. Köszönöm, hogy ott lehettem, nagy élmény volt.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook