2019. február 16. - Julianna, Lilla

Egy megható kép kapcsán

2018. július 2. Szerző: Rózsa Misi
A sport üzenete: ember és ember tiszta körülmények között történő megmérettetése, a határok feszegetése és mindezek mellett kiemelni és megőrizni a másik elismerését, megbecsülését, tiszteletét.

 

A sport üzenetének szimbólumát látták meg nagyon sokan abban a képben, amikor C. Ronaldo lesegíti a pályáról a nekik két gólt vágó Cavannit, az ellenfél megsérült játékosát. Sokan könnyekig hatódtak meg a jelenet láttán, a kép bejárta az egész világot, a nők könnyekkel küzdenek, a férfiak torka is elszorul a szép jelenet hatására.

És valóban, ha így fogjuk fel a képet, hogy a legyőzött ellenfél, a megsérült győztesnek azonnal segítő jobbját kínálja fel, hogy az rá támaszkodhasson a bajban, nagyon szép képet látunk. Emberséges, szép képet. De vajon valóban azt láthatta a világ, amit látni akart? Lehet, én vagyok a gonosz, de erős kétség él bennem ezzel kapcsolatban.

Már az erősen kérdéses számomra, hogy Cavanni sérülése valóban olyan súlyos lett volna, mint amilyennek ott mutatni akarta volna. Uruguay 2-1-re vezetett itt már Portugália ellen. Portugália hatalmas nyomás alatt tartotta őket, Uruguay alapvető érdeke volt lopni a másodperceket, ha lehet a perceket is, hogy bebiztosíthassák a győzelmüket. Ilyenkor a kis sérülés is nagyon nagynak kell, hogy látszódjon, hogy a földön való fetrengés a lehető legjobban rabolja az időt a játéktól. És ha fordított lett volna az eredmény, nyilván Cavanni már rég elhagyta volna a pályát, hogy folytatódhasson a játék és menjen előre a csapata.

C. Ronaldo alapvetően sportszerű játékos, ezt el kell ismerni vele szemben. De nem csak sportszerű játékos, hanem rendkívül rutinos játékos is. Pontosan tudta, hogy ha Portugália vezetne, és ő sérült volna meg, nagyon tudatosan igyekezett volna minél tovább a földön, a pályán maradni, hogy menjen az idő. De Ronaldo nem csak sportszerű, nem csak rutinos játékos, de egyben nagyon elegáns figura. Tudta, hogy rákiabálhatna Cavannira, hogy keljél már fel öcsém és húzzál le a pályáról. De ettől nem lenne szimpatikus. Mennyivel szebb gesztus volt az, hogy Cavanni hóna alá nyúlt, és nagyon gyorsan letámogatta őt a pályáról, hogy folytatódhasson a játék végre és mehessenek előre az egyenlítésért.

Akár a kép úgy készült, ahogy látni akarják sokan, akár úgy, ahogy én gondolom, hogy mi lehet mögötte, valóban szép kép és az üzenete a valóságtól függetlenül szép és nemes.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook