2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Egy spekuláció csődje

2018. november 28. Szerző: Szele Tamás
Nem ritka az üzleti életben, főleg a tőzsdei spekulációk esetében a nagy bukás, de azért az mégsem mindennapi, ha a veszteséget nem pénzben, hanem időben mérik. Méghozzá tizennégy évben. Ennyit kapott ugyanis az a Sergej W. nevű üzletember, aki merőben részvénykereskedelem okából megpróbálta felrobbantani a Borussia Dortmund autóbuszát.

 

Az esetről annak idején lapunk is beszámolt. Nem volt hétköznapi kutyakomédia, míg horogra akadt Sergej, ugyanis a robbantás hírére előbújtak a különféle szélsőséges terrorszervezetek, és vaktában, mintegy bemondásra vállalták érte a felelősséget, sőt, maga a merénylő is hagyott a helyszínen egy levelet, amelyben az Iszlám Államra terelte volna a gyanút – de végül meglett, sőt ítélet is született tegnap az ügyében.

A bíróság 28 rendbeli, nyereségvágyból elkövetett gyilkossági kísérlet és robbanószerrel visszaélés miatt szabta ki a büntetést a Sergej W. néven azonosított német-orosz kettős állampolgárra, aki 2017 áprilisában hajtotta végre a támadást.

Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetést indítványozott.

Sergej W. beismerte a merénylet elkövetését, de hangsúlyozta, hogy célja nem az emberölés, hanem a félelemkeltés volt, és azt akarta elérni, hogy a riadalom hatására süllyedjen a BVB részvényének árfolyama a frankfurti tőzsdén. Állítása szerint ezért a robbanószerkezeteket úgy helyezte el, hogy ne sérüljenek meg a sportolók.
Előzőleg úgynevezett eladási opciót vásárolt 26 ezer euróért (8,4 millió forint) BVB-részvényekre, és arra számított, hogy több tízezer euró nyereségre tesz szert az értékpapír árfolyamának gyengülése révén.
A férfi 2017. április 11-én, a csapatot az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szállító autóbusz ellen hajtott végre merényletet. Három robbanószerkezetet hozott működésbe, a fémdarabokkal megtöltött pokolgépeket egy szálloda parkolójánál helyezte el, ahonnan a busz a csapattal, az edzővel és munkatársaival elindult a mérkőzésre. A támadásban megsebesült Marc Bartra, a BVB egyik védője, és a busz útját biztosító egyik motoros rendőr. A mérkőzést elhalasztották.

A 11 hónapon át tartó tárgyaláson az autóbusz valamennyi utasát meghallgatták tanúként. Súlyos lelki megrázkódtatásokról számoltak be, a csapat akkori vezetőedzője, Thomas Tuchel - aki jelenleg a Paris Saint-Germain csapatát edzi - például azt mondta, meglehet, hogy a BVB-nál maradt volna, ha nem történik meg a merénylet.

Azért tizennégy év ezért a csintalankodásért nem is sok. Én nem fellebbeznék a helyében.

Megérdemelte.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook