2019. február 20. - Aladár, Álmos

Egy svéd asszír

2018. június 25. Szerző: Szele Tamás
Az asszírokról mindenki azt hiszi, hogy kihalt, ókori nép: ókori eredetűek, az igaz, csak éppen kicsit sem haltak ki, köszönik szépen, megvannak, ha nem is mindig jól. Például a svéd válogatott középpályása, Jimmy Durmaz is asszír származású. Van neki olyan szép szakálla, hogy az Assurbanipál király is megirigyelné – meg baja is van most, a rasszistákkal.

 

Történt pedig, hogy Jimmy Durmaz hibát követett el. Sajnos közvetve, de ő hozta össze a szombati meccsen a 95. percben a németek győzelmét: felvágott egy német játékost, Timo Wernert, amiért szabadrúgást kaptak a németek, Toni Kroos pedig belőtte, így lett az eredmény 2-1 Németország javára. Hát bizony, van, hogy hibázik az ember. Hihető, hogy nem örült ennek sem a csapat, sem a szakvezetés, legkevésbé a szurkolók örültek.

De olyan átok-gyilok-hadjárat, olyan verbális lincselés, olyan fenyegetésáradat zúdult Durmazra a közösségi oldalakon, hogy azt már ő sem tűrhette szó nélkül. Nem kell őt félteni, nincs szilvalekvárból: a vasárnapi edzést a csapat úgy kezdte, hogy a játékos felolvasta állásfoglalását:

„A tegnapi eseményekkel kapcsolatban el kell mondjam, hogy futballista vagyok, el kell fogadnom a kritikát azért, amit a pályán teszek. Ez a munkám része. De ennek is vannak határai. Amikor valaki megfenyeget, feketének, arabnak, terroristának, tálibnak nevez.., akkor átlép ezen a határon. És ha valaki a családomat és a gyerekeimet fenyegeti, az ennél is rosszabb… ki a fene tesz ilyet?”

És tényleg: ki bír ekkora hülye lenni? A hibát a játékos követte el, nem a családja, főleg nem a felmenői, nem az a kisebbség, amiből származik: hogyan lehet általánosítani vagy ráadásul a származásának tulajdonítani a játékát? Ezt azért a teljes svéd válogatott is így gondolja, ugyanis miután Durmaz befejezte, az egész csapat odaállt mellé, és azt mondták, „Fuck racism”.

Ami a sportot illeti, John Guidetti, Durmaz csapattársa világosan megmondta, miről van szó:

„Futott és küzdött az egész meccsen, egyszerűen balszerencsénk volt. Aki a vereségért őt hibáztatja, egy idióta.”

Aki meg még ráadásul rasszista is, az még nagyobb idióta.

Durmaz annyit még hozzátett: „Egyáltalán nem érdekelnek ezek a vélemények, büszke vagyok arra, hogy a hazámat képviselhetem.”

A hazáját, ami Svédország: hiszen ott született.

A rasszizmusnak végleg ki kell szorulnia a sportpályáknak még a környékéről is.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook