2018. június 21. - Alajos, Leila

Az egyik szemünk sír, a másik nem tudja, mit tegyen

2017. június 14. Szerző: Rózsa Misi
Összeült a NOB Végrehajtó Bizottsága. Amikor ez a testület összeül, akkor általában nagyon érdekes döntések szoktak születni, vannak, akik utána nagyon boldogok lehetnek, mások elkeserednek.

 

Reggeli cikkünkben beszéltünk az általánosank kialakított rendszerről, most górcső alá vesszük azt is, hogy mit jelent mindez ökölvívószemmel.

A nőknél 5 kategóriában indítanak majd versenyt, a férfiak esetében pedig nyolc kategóriában lesznek mérkőzések. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a nők esetében született plusz két kategória, ami nagyon jó, hiszen nagyobb esély van arra, hogy talán magyar versenyző is kvótát szerezzen. A férfiak esetében viszont két kategóriával kevesebb lesz, ami logikusan azt jelenti, hogy sokkal nehezebb lesz a következő olimpiára kvalifikálnia magát valakinek tőlünk. 

Nagyon ügyesek a magyar lányok. Mondjuk azt ki, hogy egyre ügyesebbek. De ma még a fiúk azért jobban teljesítenek és a fiúk közelebb állnak valamivel a nemzetközi mezőny legjobbjaihoz, mint a lányok. Így arra, hogy magyar nő akár a megnövekedett kategória szám mellett is kijuthasson az olimpiára, lényegesen kisebb, mintha a férfijaink indulhattak volna több kategóriában. Hogy a lányok nagyobb esélyt kaptak most valamivel, az nem rossz, de a fiúk esélyének csökkenése nagyon nem jó hír. Így is borzalmasan nehéz volt kvalifikációt szerezni az ökölvívásban a megváltozott szabályok között, most ez tovább nehezedik. Igaz az már akár győzelemmel is felérhet, ha a nehéz körülmények között bárkinek sikerül majd kvalifikálnia magát. Persze az utolsó pillanatig reméljük, hogy ez a nőknek és a férfiaknak is sikerül több kategóriában is, de a remény az nem feltétlen azonos a realitásokkal. 

1904 óta szerepel az olimpia műsorában az ökölvívás, és eddig is mindig 13 verseny kategóriában mérkőzhettek meg a résztvevők. 

Magyarország nem szerepel rosszul az örök olimpiai mérlegben, mert a 6. helyen állunk. Csak az USA, Kuba, Nagy-Brittania, Olaszország és a Szovjetunió előz meg minket. 

Olimpiai bajnokaink: 

Kocsis Antal 1928

Énekes István 1932

Harangi Imre 1936

Papp Laci 1948, 1952, 1956

Csík Tibor 1948

Török Gyula 1960

Gedó György 1972

Kovács István 1996

Olimpiai ezüstérmeseink: 

Kajdi János 1972

Orbán László 1972

 

Olimpiai bronzérmeseink: 

Botos András 1972

Lévai István 1980

Váradi János 1980

Isaszegi Róbert 1988

Béres Zoltán 1992

Mizsei György 1992

Kovács István 1992

Erdei Zsolt 2000

A nehéz körülmények ellenére is nagyon reméljük, hogy a 2020-as tokiói olimpián sikerül újra érmet szereznünk, 20 év szünet után ez lenne az első. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook