2019. január 16. - Gusztáv

Éheztek az ökölvívók Egerben?

2017. december 21. Szerző: Rózsa Misi
Tudjuk, hogy manapság a magyar amatőr ökölvívás, nem az a világ, ahol a tehetséges sportolók, annyit keresnének, hogy gond nélkül meg tudjanak élni.

 

Tudjuk, hogy amíg egy botlábú labdarúgó (aki csak a padot koptatja a másodosztályban) több százezer forintot kereshet havonta a semmiért, addig a jelentős sikereket elérő amatőr ökölvívók, sokszor fillérekből kénytelenek tengődni. Nem kérdés, hogy nagyon nincs ez így jól.

Viszont sokan megdöbbenve kapták fel a fejüket a Bors cikkére, ami arról számol be, hogy két amatőr ökölvívó, Könnyű Richárd és Könnyű Károly, az éhezés elől menekülve jöttek el Egerből, hogy Budapesten tegyék próbára a szerencséjüket és menekülni tudjanak ezzel a döntésükkel a nyomor elől. Könnyű Richárd nagyon sokáig a magyar ökölvívás egyik kiemelt, nagy reménysége volt. Még a mai nap is az lehet. Sikeres versenyző, aki hazai és nemzetközi szinten is képes kiemelkedő eredményekre és nem kérdés, hogy hatalmas tehetség. És amikor az ember azt olvassa, hogy egy ilyen tehetséges sportember éhezik, akkor jogosan szorul ettől ökölbe a keze. Ez ellen tiltakozni akar, ez ellen tenni akar.

Csakhogy nem minden az, aminek látszik, vagy aminek mondják. Mert a Könnyű testvérpár megkönnyeztető története, nem feltétlen igaz attól, hogy Magyarországon hajlamos a többség a bulvár híreknek felülni. Kicsit furcsa volt ez az egész történet számomra, hiszen az egri boksz élet mozgatórugója Dorkó Péter, akiről nehéz lenne feltételezni, hogy szó nélkül viselné, ha sportolói éheznének, vagy hatalmas nyomorban élnének, és nem segítene rajtuk.

Kiderült, hogy a Borsban megjelent szomorú történet, egy szépen felépített mese. Bár igaz, hogy a Könnyű testvérek nagyon nehéz anyagi helyzetben élnek, és ha nem segít rajtuk az egyesület és Dorkó Péter maga, akkor akár éhezhettek volna, de nem éheztek. Nem éheztek, mert Dorkóék egy panzióban minden ellenszolgáltatás nélkül szállást intéztek a versenyzőknek, hogy fedél legyen a fejük felett. Egy egri étterem tulajdonossal megállapodtak abban, hogy a nehéz helyzetben élő sportolók, az étteremben napi háromszor, szintén minden ellenszolgáltatás nélkül étkezhetnek. Természetesen a versenyzésnek megfelelő étrend alapján. Mindezek mellett Dorkó sportállást is szerzett a fiatal versenyzőknek, ami papíron ugyan igaz, hogy közmunka és nem jár kiemelt bérrel, de szinte be se kellett volna járniuk a munkahelyre, illetve minden munkarendet az edzéshez, versenyekhez igazítottak volna, és biztosították volna azt is a versenyzők számára, hogy megfelelő mértékben legyen idejük pihenni is. Mindezek mellett több esetben is kaptak anyagi segítséget az egyesülettől és annak vezetőjétől. Volt, amikor készpénzt, más esetekben például ruhákat és egyebeket. Minden felszerelést számukra az edzésekhez és a versenyeztetéshez az egyesület állt, és természetesen az edzésük és versenyeztetésük minden költségét is az egyesület biztosította számukra. Novemberre rendkívüli támogatásként 130 ezer forintot is kaptak kiegészítő támogatásként.

A MÖSZ is lehetőségei szerint igyekszik segíteni a sikeres versenyzőket, ösztöndíjakkal és különböző formában igénybe vehető támogatásokkal. Könnyűék kaptak a MÖSZ-től is támogatást, az új vezetés olyan támogatási rendszer kidolgozásába kezdett, aminek megvalósulása után az eredményességtől függően, kifejezetten szép támogatást, segítséget kaphatnak a versenyzők, hogy minden feltétel biztosított legyen számukra a sikerhez.

Dorkó Péter, amikor Könnyű drogproblémáktól szenvedett, abból kimászni is jelentős segítséget adott számára erkölcsileg és anyagilag is. A saját lakásába költöztette a versenyzőt és ott úgy bánt vele, mintha a saját fia lenne.

Ezek után teljesen meglepő és érthetetlen, hogy a két sportoló, miért állította azt a lapnak, hogy éheznek és nyomorognak és ezen problémák elől kell Budapestre menekülniük Egerből. Számunkra az is érthetetlen, hogy ha a lapnak a versenyzők beszámoltak állítólagos problémáikról, a lap miért nem kereste meg a Magyar Ökölvívó Szakszövetség vezetését, hogy mit tudnak erről az ügyről, miért nem keresték meg az ESI-t és annak vezetőjét, hogy meghallgassák a történetről az ő verzióját is?

Szomorú ez a történet sajnos úgy, ahogy van.

Fotó: sportmuzeum.hu (Könnyű Richárd)

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook