2019. január 16. - Gusztáv

Elbírálták a bírákat i

2017. december 6. Szerző: Rózsa Misi
Az IFFHS folytatja a szakértők szavazata alapján a labdarúgás 2017-es évi legjobbjainak eredményének közlését. A kapusok után, most a pályán a legtöbbet kapókon, a játékvezetőkön volt a sor.

 

Nehéz dolog a játékvezető hivatása, mert ők azok, akiknek az édesanyja a legtöbbet csuklik a mérkőzések során, ők azok, akiket a legkönnyebben megtalálnak a szurkolók, csapatok, játékosok. Nehéz a dolguk, hiszen a másodperc tört része alatt kell döntést hozniuk mely döntések pozitív és negatív értelemben is sorsdöntőek lehetnek egy mérkőzés során.

Az igazán jó játékvezető ismérve, hogy jelenléte a pályán fel se tűnik senkinek, de a mérkőzés szabályos folyását, ennek ellenére képes végig kézben tartani. Nagyon fontos a jó fizikai és jó mentális állóképesség egyaránt részükről. Érezniük kell a játék ritmusát, hogy mindig a legmegfelelőbb helyre tudjanak helyezkedni. Vannak közöttük kifejezetten nagy egyéniségek, akik el tudják személyiségükkel azt is érni, ami keveseknek sikerül, hogy még a szurkolók is kedveljék őket. Ilyen volt Pierluigi Collina például, vagy nem kis büszkeségünkre Puhl Sándor. Nekik a játékosok előtt is komoly tekintélyük volt, ami miatt az adott csapatot aktuálisan sújtó ítéleteiket is jobban el tudták fogadni a játékosok.

Ebben az évben tarolni tudtak a német játékvezetők, hiszen a férfiaknál és a nőknél is övék lett a siker. A férfiaknál Felix Brych nyert, aki a BL döntőt is vezette. Látványos volt az a fölény, amivel nyerni tudott ebben az évben, több kint dupla annyi szavazatot gyűjtött be, mint a mögötte végző angol Martin Atkinson. De ha összeadjuk az angol és a harmadik helyre befutó olasz Nicola Rizzoli szavazatainak mennyiségét, még akkor is a német nyerte volna meg ezt az elismerést. Magyar bíró sajnos nem volt az élmezőnyben, a legjobban, ebben az évben is Kassai Viktor tudott szerepelni, de ez a legjobb szereplés neki is csak a tizenötödik helyre volt elég.

A nőknél Bibiana Steinhaus lett a győztes, megelőzve nem kis szavazatmennyiséggel a második Esther Stáublit Svájcból és a harmadik francia Stéphaine Frappart-ot. Tavaly ilyenkor magyar sikernek örülhettünk, hiszen Kulcsár Katalin akkor nagyon magabiztosan megnyerte ezt a szavazást. Idén is ott volt a legjobbak között, de most be kellett érnie az 5. helyezéssel, igaz mindössze három szavazattal maradt le a negyedik helyről és csak 15 választotta el a dobogótól. Reméljük jövőre újra őt találja majd a szakma a legjobb női játékvezetőnek.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook