2018. június 24. - Iván

Életuntak paradicsoma

2016. április 27. Szerző: Szele Tamás
Unatkozik? Nincs kedve mosómedvét vásárolni? Hiányolja a szürke hétköznapokból a közvetlen életveszélyt? Jöjjön Budapestre, de ha ezt túl merész gondolatnak érzi, látogasson el Új-Zélandra, ahol a lehető legváltozatosabb módokon kockáztathatja az életét a Shotover folyó szurdokában – garantált az adrenalinömlés.

Méghozzá kinek-kinek ízlése és vérmérséklete szerint. Aki épp csak szeretné kicsit felpezsdíteni a vérét, az próbálja meg a zorbingot, az még kedves, szolid, családias program ebben a kalandparkban. Abból áll, hogy veszünk egy kétrétegű, vastag, erősen felfújt műanyag gömböt, a belső szférába alaposan beszíjazzuk a pacienst, hevederekkel rögzítjük, hogy meg se tudjon moccanni, ha akarna sem, aztán a gömböt legurítjuk valahonnét. Egy jó magas helyről. Esetünkben a hegyoldalról, ugyanis a Shotover folyó magas hegyek között folyik, egy igen mély kanyonban. A zorbingolónak a haja szála sem görbül meg, de az élmény, mondhatni, hasonlíthatatlan.

Akinek ez kevés volna, üljön be a jet boatba. Ez egy villámgyors, sokszemélyes motorcsónak, amit megtöltenek utasokkal, mindenkinek kötelező a biztonsági öv és a mentőmellény, aztán végigszáguldanak velük a kanyonon, a föléjük tornyosuló sziklafalaktól pár centiméterre. A látszat ellenére ez is tökéletesen biztonságos, de aki egyszer kipróbálta, garantáltan nem felejti el. Versenysportnak ezt sem nevezném, ahogy a Shotover kanyon többi attrakcióját sem, de extrém sportnak mindenképpen. Jó idegrendszer kell ahhoz, hogy a bátor vállalkozó ne adja jelét a halálfélelemnek – de nem is ajánlják akárkinek a részvételt. Akit érdekel, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban, itt megtekintheti:

Végül, a legbátrabbak megpróbálkozhatnak a gumiköteles csúcsugrással. No, de hogyan lehet leugrani egy csúcsról gumikötéllel, hiszen lefelé útban van a hegy? No, itt is a kanyon adottságait használják ki. Kettős drótkötélpályát építettek a szurdok két oldalán a legmagasabb csúcsok közé, ezen becsúszik a hőslelkű vállalkozó középre, ott kioldják a hevederét, és már esik is, szabadon, mint egy ejtőernyős, megtapasztalhatja a súlytalanság állapotát. Állítólag ez a világ legmagasabb bungee jumping-pályája – de hogy a legszebbek egyike, az biztos. Itt lehet megnézni a mutatványt:

 

Hát kérem, így mulat az, aki hiányolja az adrenalint és el tud utazni Új-Zélandra. Aki szerényebb körülmények között szeretne valami hasonlót űzni, annak ajánlhatom a budapesti tömegközlekedést, ami egyszerre atlétika, birkózás, harcművészet, jegy nélkül extrém sport is, csak sokkal olcsóbb. 

Állítólag 2020-ban már olimpiai szám is lesz...

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook