2019. január 16. - Gusztáv

Az elfeledett bajnok

2018. március 19. Szerző: GKI
Kedves olvasó! Hallottak már olyan sportolóról, aki mindössze hét alkalommal került be a nemzeti válogatottba és mégis négyszeres olimpia bajnok volt?! Mert bizony volt ilyen ember.

 

Ráadásul a magyar csapat tagja volt. Fuchs Jenőnek hívták, aki Budapesten 1882 októberében született. Kardvívó volt az úriember, aki ráadásul semmilyen nagy magyar versenyt nem nyert meg, ráadásul egyesületi tag sem volt, úgymond, egyesületen kívüli versenyző volt. Fuchs-ot nem áldotta meg a jó Isten azokkal a testi adottságokkal, ami az akkori vívóknál elvárás lett volna. Nem volt magas, nem voltak hosszúak a kezei, alacsony, rövid kezű emberke volt. Nem volt gazdag, sem katona, így abban az időben ezáltal is távol került attól, hogy sikeres vívó legyen. Elvégezte a jogi kart a Tudományi Egyetemen és ez az a pont, ami adott neki némi esélyt arra nézve, hogy sikeres kardvívó tud lenni. Történt ugyanis, hogy még jogász hallgatóként, részt tudott venni, az akkori idők egyik legerősebb versenyén, a jogász versenyen, ahol a nyolcadik helyen zárta a tornát. Ez elegendőnek bizonyult, hogy benevezzék az 1908-as Londoni olimpiára. Ő gondolt egy nagyot, és az akkori sztárokat leiskolázva, megnyerte az olimpiát egyéniben és csapatban is. Kora igazi vívó sztárjának tartották, persze csak külföldön. Az akkor még homok páston rendezett versenyen kitűnt társai közül, vivó tudásával pedig meggyőzte az akkori publikumot. Jellemző, hogy az akkori magyar olimpiai csapat hazaérkezésénél, senki nem várta őt, ezért villamosra ülve ment haza. Aztán elvégezve a jogi egyetemet, ügyvédnek állt és elkezdett dolgozni. Mintha nem is foglalkozott volna a vívással, hiszen egy versenyen sem indult, itthon mindenki azt gondolta, hogy ennyi volt a csoda és a szerencse eddig tartott. Pedig edzett ő, akkor már Rákossy Gyula tanítványaként. Közelgett a az 1912-es stockholmi olimpia, ahova mint címvédőt, automatikusan meghívták. Ő pedig, mint kiváló vívó élt a lehetőséggel, és ha már kiment, megint megverte az akkori elitet. Úgy egyéniben, mint csapatban, megismételte a londoni olimpián történteket, és ismét olimpiai bajnok lett. Ekkor a kétkedőknek is bebizonyította, hogy őt bizony nagyon komolyan kell venni. Fuchs az újabb sikeres olimpia után ismét visszavonult.

Az 1916-os olimpián el akart ugyan indulni, de a történelem közbeszólt, az I. Világháború miatt az ugyanis elmaradt. Hiába készült, szép csendesen ahogy előtte is, rá kellet ébredjen, most nem tud indulni. Edzett persze, hogy majd az 1920-as antwerpeni olimpián ismét elinduljon, azonban ekkor a politika szólt közbe. Az akkori határozat szerint a világháborúban vesztesként szereplő országok versenyzői nem indulhattak a versenyen. Ezután megnősült és a családnak, a munkának élt. Aztán úgy döntött, hogy újra megpróbál indulni, az immár 1924-es olimpián. Azonban, mivel az előző ötkarikás versenyen nem tudott indulni, így címvédőnek sem számított. Így versenyeken akart elindulni a kvalifikációért, azonban a válogatott létszámát négy főre korlátozták. Úgy döntött (talán kishitűségből) nem indul, nem versenyez többet. Aztán 1928-ban ismét megjelent a vívó versenyeken, nem titkoltan azzal a céllal, hogy kijusson az 1928-as olimpiára. Azonban a hazai kvalifikációs versenyeken már látszott, hogy megöregedett, lelassult, elfáradt. Folyamatosan dekoncentrált volt és a higgadtsága is alább hagyott. Nem sikerült a kvalifikációs döntőbe jutnia, így most már végleg abbahagyta szeretett sportját.

Később a budapesti értéktőzsdén kezdett dolgozni, de már nem gyakorolta a vívást. A II. világháborúban betöltött szerepéről, sok mendemonda keringett, állítólag a német vas keresztet is megkapta, zsidó emberként. De a hiteles, német magyar dokumentumok szerint, sem munkaszolgálatra, sem katonai egységbe nem vezényelték soha, hiszen az akkori kormányzó a sport múlt miatt, felmentette ezek alól. Az igazság az volt, hogy a gettóban, sárga csillaggal a mellén vészelte át a háborút. 1955 március 14.-én, 72 éves korában hunyt el. 1981-ben, a Zsidó Sporthirességek Csarnoka tagjává választották.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook