2022. augusztus 14. - Marcell

Az elmaradt versenyek

2017. szeptember 24. Szerző: Szele Tamás
Ritkán lehet azt mondani, hogy jobb, ha elmarad egy sportrendezvény, főleg, ha az a parasporttal kapcsolatos, de most bizony helyesebb volt elhalasztani a paraúszás és a para-erőemelés világbajnoki versenyeit.

 

Tisztességesebb így cselekedni: ugyanis ezeket a rendezvényeket Mexico Cityben tartották volna, amit szeptember 19-én hatalmas földrengés rázott meg.
A Richter-skála szerint 7,1-es erősségű földmozgásnak több, mint kétszáz halálos áldozata van, és a városban alig akad épület, ami ne sérült volna meg valamilyen mértékben – ez most nem az a helyzet, amiben bölcs dolog volna paralimpiai vagy bármilyen világversenyeket rendezni. Épp ezért Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke bejelentette, hogy elhalasztják a rendezvényeket. Mint nyilatkozatában mondja:
„A mexikói hatóságok közvetlen célja most a mentés és az újjáépítés megszervezése kell legyen, nem pedig nemzetközi sportesemények rendezése. Tudom, hogy csalódást fog kelteni ez a hír azon sportolók körében, akik részt vettek volna a bajnokságokon, de kérem, vegyék figyelembe, hogy ezek egyedi körülmények és a versenyek elhalasztása a leghelyesebb, amit tehetünk.”
A döntés megfontolt, ugyanis habár a Francisco Marquez olimpiai uszoda és a Juan de la Barrera olimpiai sportpálya csak apróbb károkat szenvedett, kétségtelen, hogy a helyi hatóságoknak most minden emberükre szükségük lesz a rend helyreállításához, a mentéshez, az újrakezdéshez... nem lesz nekik idejük, kapacitásuk sportrendezvényeket biztosítani.
Arról már nem is szólva, hogy különösen visszatetsző volna győzelmeket ünnepelni a romok tetején.
Jól döntött a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, helyesen és bölcsen: verseny még lehet máskor is, most fontosabb az együttérzés. És érthető is, hogy a parasportolókba több empátia szorul, mint másba: ők maguk is hihetetlenül nehéz élethelyzetekkel néznek szembe nap, mint nap.
Lesz még világbajnokság, hölgyeim és uraim, nem marad el az örökre, csak most elhalasztják kicsit.
Sok sikert Mexico Citynek a talpraálláshoz!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook