2018. október 20. - Vendel

Elment Sonka

2017. november 30. Szerző: Szele Tamás
Szomorú hírről kell beszámolnunk, sajnos: újabb legendás magyar sportoló költözött az Örök Pályára, a felhők fölé. Hatvankét éves korában szerdán elhunyt Szabó „Sonka” László világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó. Ráadásul élete utolsó szakaszában egy kerékpárbaleset miatt kerekesszékbe is kényszerült...

 

Szabó László kilenc világversenyen szerepelt, tagja volt az 1986-ban világbajnoki ezüstérmet szerzett válogatottnak, részt vett az 1980-as moszkvai és az 1988-as szöuli olimpián is, ezeken a magyar csapat egyaránt a negyedik helyen végzett.

A legendás beállós 211 mérkőzésen lépett pályára a válogatottban és 374-szer volt eredményes.

Klubjával, a szegedi Tisza Volánnal háromszor nyerte meg a Magyar Népköztársasági Kupát (1977, 1980, 1982), később játszott Ausztriában és Németországban is.

Az MKSZ szerdán délután jelentette be, hogy Szabó Lászlót saját halottjának tekinti.

Utolsó évei nagy szegénységben és rendkívül rossz egészségi állapotban teltek – hiába volt négyféle végzettsége is, mivel aktív éveit a sport töltötte ki, sehol nem találták megfelelőnek a szakmai múltját. Vállalkozásokba fogott, azok nem jártak sikerrel... magyar sportolósors. A legnagyobb bajt az okozta, amikor néhány éve kerékpárral elesett, töréseket szenvedett, az operációk sem úgy sikerültek, ahogy optimális esetben történni szokott. Az egykor rettegett beálló végül kerekesszékbe kényszerült, nyáron még egy mindentől távol lévő faluban, Óföldeákon élt. Egy szociális otthon lakója volt, onnan sikerült – utolsó kívánságának megfelelően – Kurai László segítségével Makóra kerülnie.

Azért, hogy egy ezüstérmes magyar olimpikonnak az kell legyen az utolsó kívánsága, hogy a kis falu szociális otthonából egy városi szociális otthonba kerüljön...

Szomorú, méltatlan, korai halála volt Szabó Lászlónak.

Emlékezzünk rá egy perc néma csenddel.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook