2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Elpattant egy húr...

2018. szeptember 20. Szerző: Szele Tamás
Elpattant egy húr a magyar vívósport mesterhegedűjén, elment sajnos, végleg elment közülünk a vívás Paganinije: mint azt a Magyar Olimpiai Bizottság csütörtök reggel bejelentette, szerda este elhunyt Kulcsár Győző, a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző.

 

Gyászunkat nehéz szavakba önteni, emlékezzünk most dicsőséges életpályájára.

Kulcsár Győző 1940. október 18-án született, Budapesten. A második világháború alatt Németországban és Svédországban élt szüleivel, 1946-ban tértek haza. A vívással viszonylag későn, 15 éves korában ismerkedett meg. 1962 és 1979 között szerepelt a magyar válogatottban, utána szövetségi kapitány lett. Az 1964-es, az 1968-as és az 1972-es ötkarikás játékokon csapatban szerzett aranyérmet, Mexikóvárosban egyéniben is diadalmaskodott.

Tanítványai közül Nagy Tímea és Szász Emese is olimpiai bajnok lett.

Kulcsár Győző az 1964-es Tokióban megrendezett olimpián a férfi párbajtőrcsapattal lett először olimpiai bajnok. A címvédés 1968-ban, Mexikóvárosban sikerült, de mellette megnyerte az egyéni versenyszámot is, azaz két olimpia alatt három elsőséget szerzett. A negyedik olimpiai aranyérmet 1972-ben, Münchenben nyerte meg a csapatversenyek során. Versenyzőként 1976-ban, Montrealban indult az utolsó olimpiáján, amelyen egyéniben harmadik lett. 

A kiváló sportoló mérnöki diplomát szerzett, ám csak rövid ideig hasznosította ezen tudását. Sportolói pályafutását követően, 1979-ben már főtitkárként irányította a Magyar Vívó Szövetséget, majd hat éven keresztül szövetségi kapitányként dolgozott. 1985-től mesteredző.

Kapitánykodása után, 1986-ban Olaszországban vállalt munkát. Vercelliben 2001-ig dolgozott sikeresen, tanítványai közül Maurizio Randazzo olimpiát - is - nyert, míg Elis Uga ötkarikás ezüstérmet, illetve Európa-bajnoki aranyat szerzett.

A sydneyi olimpia után hazatért, s 2001 és 2008 között a Bp. Honvéd szakosztályának mestereként többek között az ő tanítványa volt Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó. 2000-ben tagja lett a Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói Egyesületnek, a Halhatatlanok klubjának. 2006-tól 2012-ig a párbajtőrözők szövetségi kapitánya volt. Legutóbbi nagy sikerét Szász Emesével érte el, aki Rióban nyert aranyérmet.

2004-ben a Nemzet Sportolójává választották. 2010 októberében világszerte nagyra becsült sportolói pályafutása, olimpiai és világbajnokokat nevelő edzői-nevelői tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést. 2012-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2016-ban Magyar Érdemrend Középkeresztje, a csillaggal kitüntetést vehetett át. 2016-ban Pro Urbe Budapest díjat kapott. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és a MOB életműdíját 2017-ben kapta meg.

Valahol fent, a felhők fölött, a mennyi páston már nagy készülődés lehet – érkezik a Mester!

Mi meg itt, lent, fogadjuk, hogy emlékét örökké megőrizzük.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook