2018. december 15. - Valér

Az első dopping

2018. február 13. Szerző: Szele Tamás
Mindenben van első, kérem, jóban is, rosszban is, a mostani eset sajnos nem a jók közé tartozik: a japán Kei Saito gyorskorcsolyázó eldicsekedhet azzal a kétes rekorddal, miszerint ő a phjongcshangi téli olimpiai játékok első olyan versenyzője, aki doppingolás miatt lebukott. Mondjuk nem hinném, hogy ezt az elsőséget bárki el fogja majd tőle vitatni.

 

Bizony, kedden már nem is indul az ötezer méteres váltóban, mert hétfőn, egy versenyen kívüli doppingteszt tiltott szert mutatott ki a szervezetében. Illetve ez nem is olyan egyszerű. Ugyanis magát a tiltott szert nem mutatták ki, ellenben kimutattak némi acetalozamidot, aminek azért tilos a használata, mert a valódi doppingszereket „elfedi”, kimutathatatlanná teszi. Sajnos Kei Saitónak ez az első olimpiája, bár ki tudja, ilyen kezdés után lesz-e még több – igaz, a helyzet zavaros, mert ő maga esküszik, hogy semmiféle doppingszert nem fogyasztott, így nincs is mit takargatnia az álcázóanyaggal. Amit különben gyógyszerként Diamox néven forgalmaznak, és glaukóma, epilepszia, hegyi betegség, időszakos bénulás, valamint egyes szívpanaszok esetében alkalmazzák.

Reméljük, ilyen gondokkal nem küzd a huszonegy éves japán gyorskorcsolyázó (akinek kiesése a mezőnyből egyébként speciel a magyar versenyzőknek nem jön a legrosszabbul, akkor sem, ha nem voltak különösebb esélyei), ám valamiért mégis a szervezetébe jutott ez a szubsztancia. Ő ugyan a lehető legkategorikusabban tagad mindent, nyilatkozata szerint:

„Sokkol az eset, hiszen soha meg sem próbáltam doppingolni. Alapos anti-dopping képzésen estem át, akárcsak csapatunk összes többi tagja, sosem fogyasztottam szteroidokat, így nincs is takargatnivalóm – és sosem kellett ezt a gyógyszert igénybe vennem, hogy leadjak pár kilót. Semmi okom nincs a használatára, és szeretném bebizonyítani az ártatlanságomat – ugyanakkor nem akarom csapatomat terhelni ezzel a gonddal, így ideiglenesen elfogadom az eltiltásomat.”

Aki nem ismeri Japánt, Kelet-Ázsiát, azt mondaná: ez a csapatszellem csodás példája.

Aki egy kicsit ismeri, nem mond semmit, mert ennek még bármi is lehet a vége. A nyilatkozat két értékelhető információt tartalmaz: az egyik, hogy az acetalozamidot fogyasztószernek (is) használják a sport világában.

A másik, hogy erről a felhasználási módról Kei Saito tudott.

A többit döntse el a vizsgálat.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook