2018. június 23. - Zoltán

Az első kör után

2017. július 8. Szerző: Rózsa Misi
Kérem szépen, mi már a sorsolás után azonnal megmondtuk előre! És akkor még veregethetjük is a vállunkat, hogy de nagyon megmondtuk, és de nagyon be is jött, amit mi olyan nagyon megmondtunk.

 

 

Csakhogy az arcunk méretét kicsit normálisra visszafaragva, el kell ismerni, hogy nem volt túl nagydolog előre megmondani, hogy ez lesz. Valahol papírforma az egész. Na de ahol magyar úgynevezett „profi” labdarúgó csapat lép pályára, ott lehet bármi papírforma? Amilyen módon az EB csoportkörökben szerepeltünk, az is borította a papírt, úgy ahogy a VB selejtezőn az andorrai leégés is ugyanezt tette más előjel mellett.

Klubcsapataink szárnyalása még a válogatott szárnyalásánál is szárnyaszegettebb általában a nemzetközi kupákban. Mi magyarok már megszokhattuk, hogy mire vége a nyárnak, már nincs talpon, a nemzetközi porondon egyetlen magyar csapat sem. Jönnek kimondhatatlan nevű, teljesen ismeretlen valami csapatocskák, hol hegyi pásztoroktól, hogy halászoktól és azok elintéznek minket. De az első kör, még van, amikor reményt ígér. És mivel mi magyarok futball nemzetnek tartjuk magunkat akkor is, ha baromira nem vagyunk az, így ha remény van, hát reménykedünk.  Ebben csodálatos rutinunk van. Kifelé előre temetjük a medvét, de belül titokban merünk igazán nagyokat álmodni.

Négy csapatunk érdekelt a nemzetközi szereplésben. Ebből egy elvérzett, három még áll. Igaz a Honvéd leginkább azért, mert még nem kellett megkezdenie a BL selejtezőit.

A Videoton az első mérkőzését a máltai Balzan ellen hazai pályán játszhatta le. És itthon nagyon megszenvedve ugyan az ellenfelével, végül 2-0 arányban győzni tudott. Ezzel az előnnyel utazhattak el Máltára. Ott már a 3. percben kezdett meleg lenni a pite, hiszen a máltai kis csapat, megszerezte a vezetést. Igaz nem sokkal később előbb a15. percben egyenlített a Vidi, majd a 23. perctől az előnyt is meg tudta szerezni. A második félidő elején egyenlített a máltai csapat, amire csak a 80. percben jött magyar válasz, ami újra hozzánk pakolta az előnyt. A végén büntetőből a Balzan megint egyenlített és ez maradt a vége. Elég ciki, egy máltai csapat ellen ikszelni, de a 3-3 ellenére, összesítésben 5-3 lett a javunkra, így a Videoton tovább léphetett még innen.

A Ferencváros pont úgy, mint a Videoton, hazai pályán 2-0 arányban le tudta győzni a lett Jelgava csapatát. Ez megnyugtató előnynek volt mondható. A visszavágó mérkőzésre a durvaság és az unalmas, szellem nélküli játék volt jellemző. Nem túl sokat mutatott ugyan a Fradi, de a 37. percben be tudott szerencsés körülmények között találni és ezt az előnyét végig megőrizte, az erőtlenül támadgató ellenfelével szemben. Így 3-0-s összesítéssel tovább léphetett.

Tudtuk, hogy a Vasasnak lesz a legnehezebb dolga. De amikor még Izraelben a Beitar csapata ellen a 87. percben még 3-1-re vezetett, azt hittük hatalmas bravúrt fog bemutatni és nagy lehetőség előtt állt. De aztán jött annak a mérkőzésnek az utolsó három perce, ami alatt gyorsan sikerült 3 gólt bekapni, amivel 3-1-es magyar siker helyett 4-3-as izraeli lett a vége. Hazai pályán a két csapat között meglévő különbség még inkább kiütközött. A Vasas legnagyobb eredménye itt az volt, hogy a 9. percben büntetőt hárítottak, igaz a 10. percben már az izraeli csapatnál volt az előny. A magyarok végig alárendelt szerepben játszottak a nagyon gyors és technikás játékosokkal szemben. Az izraeli csapat a második félidőben átgázolt újabb két góllal a Vasason és a 3-0-s sikerükkel, oda-vissza verve a vasast, ők mehettek tovább.

Július 13-án a Ferencváros otthon kezdi meg a selejtező második fordulóját a dán Midtjylland csapata ellen. Ez már lényegesen keményebb dió lesz, mint a harmatgyenge lett Jelgava. A dán csapat az első körben az észak-ír Derry City csapatával mérkőzött és otthon 6-1-re nyert, idegenben „csak” 4-1-re így összesítésben 10-2-vel léphetett tovább onnan.

Szintén július 13-án folytatja a selejtezős párharcokat a Videoton is. Neki könnyebb dolga lesz, hiszen az észt Kaliju csapata lesz az ellenfél. Az észtek az előző körben a feröeri B36 Torshavn csapata ellen léptek pályára. Otthon 2-4-re, idegenben pedig 1-2-re tudtak nyerni ellenük, így összesítésben 6-3 lett a javukra. De ez a csapat a Videoton számára még egyértelműen a kötelezően megoldandó feladatok közé illene, hogy tartozzon.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook