2019. január 19. - Márió, Sára

Az első magyar síelők

2018. február 13. Szerző: Rózsa Misi
Az Alpesi sí férfi kombinációs számában két magyar síző is érdekelt volt. Samsai Dalibor és Kékesi Márton volt az, akiért szoríthatott az ország, hogy jól teljesítsenek.

 

Az alpesi sí lényege, hogy a verseny két számból áll. műlesiklásból és sima lesiklásból. A két futam időeredményeit összeadják, és ez adja a végső helyezések sorrendjét a versenyzők között. Általában ebben a számban azok vannak előnyben, akik a műlesiklásban tudnak igazán jeleskedni. A versenyben először a lesiklást rendezik meg és második körben következik a műlesiklás.

A lesiklás lényege, hogy a versenyzők, a kijelölt pályán a lehető leggyorsabb idő alatt érkeznek le fentről alulra a célba. A műlesiklás ezzel szemben bonyolultabb, hiszen ott kapukat kell szlalomozva kerülgetniük a versenyzőknek. A lesiklás nagy sebességgel történik, akár a 150 km/h sebességet is elérhetik a versenyzők bizonyos pályákon, míg a műlesiklás természetesen lényegesen lassabb sebességgel, kb 40-50 km/h sebességgel haladnak „csak” a versenyzők.

Itt a Téli Olimpián a lesiklást a német Thomas Dressen nyerte meg, de mivel ő műlesiklásban nem szokott jeleskedni, így az előnyétől nem igen kellett tartania a többieknek. Ugyanez persze elmondható volt, a mögötte célba érő norvég Aksel Lund Svindalról is. A magyarok a lesiklásban nem igen jeleskedtek ezúttal, mert a 65 induló közül Samsal Dalibor a 60. míg Kékesi Márton a 62. helyen ért célba.

A második számban már változtak az erőviszonyok. A világ jelenleg legjobb alpesi síelője az osztrák Marcel Hirscher igen hamar az élre állt és ezt az előnyt nem is tudta senki elvenni tőle. Az osztrák versenyző olimpiát még soha nem tudott nyerni, miközben 6 világbajnoki címmel büszkélkedhet és egymás után hatszor megnyerte a világkupát is.

Egyedül a francia Alexis Pinturault lehetett volna rá veszélyes és nagyon jött is a végén, de az ő ideje is 23 századmásodperccel rosszabb lett, mint az osztráké, így neki csak az ezüstérem jutott. Mindenki más másodperc feletti idővel maradt el az első mögött. A bronzérmet végül szintén egy francia versenyző, Victor Muffat-Jeandet szerezte meg.

A műlesiklásban már a magyarok is lényegesen jobban tudtak szerepelni, nagyon sokat javítva helyezésükön, Samsal Dalibor 32. lett, míg Kékesi Márton a 36.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook