2019. január 16. - Gusztáv

Az eltévedt futók

2017. október 24. Szerző: Szele Tamás
Mielőtt a plágium bűnébe esnék, jelzem: igen, van bizony Moldova Györgynek egy kiváló írása Vasdinnyeiről, az eltévedt futóról, aki tíz év késéssel ér be a maraton finisébe, és tovább fut – de már csak a sport és a futás kedvéért. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy a valóság utánozni fogja a művészetet, és a Velence Maratonon tényleg eltéved az élboly.

 

Mondjuk a novellához csak ennyiben hasonlít a történtet, de tény, hogy példa nélküli esettel állunk szemben, ráadásul a verseny végeredményét is eldöntötte: arról van szó, hogy az elöl futókat elirányították a felvezető motorosok, és mire rájöttek a tévedésre, már késő volt, a második csoport a helyes úton haladva behozhatatlan előnybe került.

Nagyjából 25 kilométerig minden rendben volt, egy hatfős boly egyperces előnnyel haladt a győzelem felé, de ekkor rossz útra terelték őket. Beletelt egy kis időbe, míg erre rájöttek, sorban fordultak meg a futók, de ekkor már verve voltak. A közel 700 méteres ráadás sok lett, mikor visszatértek a hivatalos pályára, a második csoport vezetett egy perccel.

Mármost Velencében nem nehéz eltévedni, nekem például pár éve remekül sikerült, minden előképzettség, edzés és gyakorlás nélkül, de lám, az eredetileg etióp Eyob Gebrehiwet jobban ismerhette a várost a velenceieknél, mert a második csoportot vezetve megmaradt a kijelölt útvonalon, majd végül a többieket leszakítva, 2:12:16-tal győzött. Ami ráadásul nagy eredménynek számít Velencében, ugyanis 1995 óta először győzött ezen a versenyen hazai futó – még ha honosított is.

Hát, ugye, a Signoria szép napjai elmúltak, ha még a dózsék uralkodnának az Adria partján, a felelősöket most éppen máglyán sütögetnék a Piazza San Marco két égbenyúló oszlopa között, az Ólombörtön mellett, a kivégzések hagyományos helyszínén, habár, tekintettel a hazai győzelemre, lehet, hogy csak egyes testrészeiket nyiszálnák le. De azok az idők elmúltak, a tévedésnek valószínűleg nem lesznek komolyabb következményei. Akit érdekel, ezen a videón megtekintheti a startot, az élboly visszafordulását és a célba diadalmasan befutó Gerbehiwet győzelmét.

De mégis, győzött, ha kacifántosan is. Azért jó, hogy ritka az ilyesmi. Elképzelem az eredeti maratoni futót, ahogy halálfáradtan beszalad az agorára:

Athéniak, győztünk!
Az jó, de mit akarsz az athéniakkal?
Nem athéniak vagytok?
Nem, kérlek. Ez itt Spárta...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook