2019. január 16. - Gusztáv

Az eltiltottak viadala

2017. október 15. Szerző: Szele Tamás
Kérem, ezek után semmi sem lehetetlen. Főleg a súlyemelésben: ez már eddig is a csodák sportja volt, de most már végképp az. Ugyanis a  vasárnap kezdődő junior és U23-as Európa-bajnokságon az induló versenyzők majdnem felét olyan játékosok teszik ki, akik voltaképpen el vannak tiltva a versenyektől. Hogy is van ez?

 

Hát úgy, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség szeptember 30-án kihirdette, miszerint kilenc nemzetet (Kína, Oroszország, Moldova, Kazahsztán, Törökország, Örményország, Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Ukrajna) egy évre eltilt a nemzetközi versenyekről. A november végén kezdődő felnőtt amerikai vb-n már nem is lehetnek ott. A budapesti székhelyű IWF honlapján nyilatkozva Aján Tamás le is szögezte:
"Nemzetközi szövetségünk világossá kívánta tenni, hogy a doppingolást teljesen elfogadhatatlannak tartja, és tagjainknak kötelességük, hogy a sport tisztaságát biztosítsák országukban. Ha erre képtelenek, elveszítik jogosultságukat a versenyeken való részvételre."  
Ugyanakkor - tette hozzá - az IWF nem fordít hátat a felfüggesztett országoknak.
"Folytatjuk velük a közös munkát, a WADA-val, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel és a nemzeti antidopping- ügynökségekkel együtt, segíteni fogjuk őket a megfelelő sportkulturális változások elérése érdekében. Nem lehet kétséges senki számára, hogy az IWF antidopping-programjával hatalmasat lépett előre a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpia óta. Egyszersmind elköteleztük magunkat amellett, hogy még többet tegyünk, és fogunk is tenni a tiszta sport érdekében" - szögezte le az IWF első embere.

Csak éppen most még elindulhatnak a 2008-as és 2012-es olimpiák újratesztelt mintáival lebukó bűnös európai nemzetek Albániában, mert az eltiltásuk csak azután kezdődik. Mi több, a 361 indulóból 146 részükről nevezett. Hát, hogy úgy mondjam, jogilag rendben is volna a dolog, az eltiltásnak van kezdete és vége, és ez még nem kezdődött el, de hát lássuk be, elég furcsa helyzet alakult ki.

Bár lehetett volna furcsább is: eredetileg úgy volt, hogy a jövő évi felnőtt –EB-t Törökország rendezi. Mely azonban el van tiltva a részvételtől. Most már a rendezéstől is – fura lett volna egy Európa-bajnokság hazai versenyzők nélkül.

Ami azt illeti, eltiltott versenyzőkkel is fura…

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook