2018. május 23. - Dezső

eM. Soós György és az eXtremeMan Ironman

2015. július 31. Szerző: Zanita
„A legnagyobb tanítómester a példamutatás”.

A 25. eXtremeMan Ironman Triatlon seregszemle volt Nagyatádon, július végén.  A verseny persze érdekes a számok nyelvén is, de most eM. Soós György fotóművész segítségével egy más szempontból tekintünk erre a versenyre.

Persze a néhány számot, azért nem árt, ha tisztázunk, így az elején.  Már csak, azért is, hogy mindenki tudja, milyen csodáról beszélgetünk a következőkben eM. Soós Györggyel.  

Minden idők legnagyobb mezőnye állt rajthoz július 26-án a jubileumi 25. eXtremeMan Nagyatád versenyén az Ironman táv (3.8 km úszás - 180 km kerékpár - 42.195 km futás) magyarországi fellegvárában, a Somogy megyei Nagyatádon. A szervezők ezúttal is mindent megtettek, hogy a 617 egyéni indulónak és a 693 váltóban induló sportolónak biztosították a "nagy álom" megvalósításához a feltételeket.

eM. Soós György tagja a Magyar Újságíró Szövetségnek és a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Számos könyv és film alkotója. Fotóit Budapesten, országszerte, Párizsban, Hollandiában, Varsóban, Berlinben és többek között Tokióban is megcsodálhatta a közönség. Több mint 20 éve lelkes támogatója a Speciális Olimpia mozgalomnak is.    

György Wei Xiang művésztársával néhány éve egy gyönyörű fotóalbumot is létrehozott, amelynek segítségével, a gyönyörű képeket nézve tehetünk egy utazást a világ körül a speciális olimpikonokkal együtt.

A „Kettős Fantázia” című fotóalbumot D. Tóth Kriszta újságíró, író, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség médianagykövete így ajánlja a kötet elején.  – „Soha nem felejtem el az arcokat. Eunice Kennedy Shriver szavaival élve: a szabadság szónokainak arcát. Azokat az arcokat, amelyek eM. Soós György és Wei Xiang képein is visszaköszönnek. Kesze-kusza fogakkal, vagy gyermeki mosollyal bozontos szemöldökkel, ég felé mutató, ökölbe szorított kézzel, burnuszban vagy éppen baseball sapkában – sokfélén, épp úgy, mint ép társaik. Hálásnak kell lennünk a fotóművészeknek, hogy kertbe foglalják nekünk ezt a rengeteg mosolygós, fáradt, örömteli, bosszús, győzelmes arcot.  Köztük egy jóságban megőszült asszony arcát, akinek ezer ránc keresztezi idősen fiatal mosolyát: ő Eunice Kennedy Shriver, a Speciális Olimpia alapítója és családfője. Egyszerre tartozzunk neki köszönettel és felelősséggel, azért a hagyatékért, amit egy emberöltő humanizmusával felépítetett. Az ő hagyatékát őrzi Gyuri és Wei fotói- ezért igazán fontos ez az album.”           

Fotóin számos emberi történetet, arckifejezést, mosolyt és könnyeket is láthatunk, ahogy Gyuri mondja „embermeséket” láthatunk.  Legyen szó ép vagy fogyatékossággal élő  sportolókról  és emberekről.  

Hogyan került kapcsoltba evvel a nagyatádi sporteseménnyel?

Több évtized Nagyatádon élek. Korábban 13 évig a verseny szervezésében is részt vettem. Egyszer a fiammal is részt vettem a versenyen. Idén ”csak „szép csendben fotóztam.   

Több éve vagyunk munkakapcsoltban egymással. Minden túlzás és elfogultság nélkül mondhatom, hogy a te sportfotóid többek, az eseményfotóknál.   Hogy csinálod?

Megrendelésre nem dolgozom.  Célba érkezést nem fotózóm.  Mindig próbálók a saját nézőpontomból fotózni.

Mint jelent számodra egy ilyen sportesemény, mint az idei nagyatádi Iroman?

Rengeteg csodálatos pillanatot.  Legyen  szó ép vagy fogyatékossággal élő sportolókról.  Úgy gondolom, hogy minden egyes versenyző teljesítménye példaértékű egy ilyen embert próbáló versenyen, mint, eXtremeMan Ironman idén Nagyatádon volt. Úgy gondolom a legnagyobb tanítómester a példamutatás.  Egy ilyen versenyen, szerintem nagyon fontos, hogy mindenki jól érezze magát. 

Milyen terveid vannak a jövőben?

Szeretnék egy következő albumot a speciális olimpikonokról, a „Kettős Fantázia” folytatását. Emellett, pedig Esztergomban egy tömegsport rendezvény szervezése is a terveim között szerepel. 

Fotó: eM. Soós György 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook