2019. február 19. - Zsuzsanna

Emberrablás meccs előtt

2018. július 4. Szerző: Szele Tamás
Azért a labdarúgás mégiscsak egy játék, vagy legalábbis az kéne legyen. Annak ellenére, hogy, mint a mostani világbajnokságon is láthatjuk, rátelepszik az üzlet, rá a politika, és sajnos a bűnözés is. Ahol sok a pénz, megjelennek a rosszfiúk: de az mégis az aljasság egyik csúcsa volt, hogy a nigériai csapatkapitány, John Obi Mikel édesapját pont az argentinokkal játszott csoportmeccs előtt rabolták el.

 

Mi több, nem is először. Nigéria közbiztonsága világszerte közismerten borzalmas, de nem lehet nem meglátni ebben a bűncselekményben az időzítést: John Obi Mikel már a csapatbuszon ült és a mérkőzés helyszínére tartott, mikor a hírt kapta, miszerint apját elrabolták, és fel kell hívnia egy számot. Amikor felhívta, közölték vele: váltságdíjat követelnek, és ha nem fizet, megölik az apját. Akkor nem mondhatta el senkinek a dolgot a nigériai futballszövetség tagjai közül - részben azért, mert nem akart ezzel megzavarni senkit a meccs előtt, részben pedig azért, mert az emberrablók azt mondták, ha elmondja bárkinek, akkor is megölik az apját. Neki magának viszont össze kellett gyűjtenie az erejét, hogy pályára tudjon lépni. Apját, Pa Michael Obit Délkelet-Nigériában rabolták el, amikor épp egy temetésre utazott. Ez már a második elrablása volt, 2011-ben is hasonló történt vele – de most ráadásul meg is kínozták az emberrablók.

A mérkőzés eredménye közismert, Nigéria 2-1-re kapott ki, holott 1-1 esetén még továbbjuthattak volna – nehéz megmondani, volt-e szerepe az eredményben John Obi Mikel dekoncentrált játékának, de ki tudna tökéletesen focizni, ha egy családtagja épp emberrablók fogságában van? A gazemberek tökéletesen kiszámították az időpontot, még szerencse, hogy a rendőrség gyorsan cselekedett, és most már mind száraz, de nem hűvös helyen tartózkodnak (Nigériában a börtönökben sincs hideg).

Csodálatra méltó azonban a csapatkapitány önuralma. Nem akárki lett volna képes pályára lépni ebben a helyzetben. Erről így nyilatkozott a Guardiannak:

„Játszottam, miközben az apám banditák kezében volt. El kellett nyomnom a traumát.  Nem tudtam, mit csináljak, de nem okozhattam csalódást 180 millió nigériainak. Ki kellett ezt zárnom a fejemből, és képviselnem kellett az országomat.”

Tisztelet John Obi Mikelnek és gyógyulást az édesapjának!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook