2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Emlékük legyen áldott

2018. szeptember 5. Szerző: Rózsa Misi
46 évvel ezelőtt olimpiát ünnepelt az egész világ Münchenben. Kiváló sportolók, kiváló eredmények. Nagy sikerek, nagy örömök. A világ a békét ünnepelte, amint az szokás az olimpiák által. A világ a sportolókra figyelt és a sportolók körül forgott pár napig. Senki nem számított, senki nem számíthatott arra, hogy aljas iszlámista, palesztin szélsőségesek bele fognak rondítani az emberek örömébe.

 

Ezen az olimpián szerezte meg Hegedűs Csaba birkózásban az olimpiák történelmének 100. magyar aranyérmét. Itt lett ökölvívásban olimpiai bajnok Gedó György. Öttusában Balczó András lett olimpiai bajnokunk. De olimpiai bajnok lett még Földi Imre súlyemelésben, Fenyvesi Csaba vívásban, és a férfi párbajtőr csapatunk is. A 6 aranyérmünk mellé, 13 ezüstöt, 16 bronzot gyűjtöttünk össze. Magyarország ezen az olimpián a 8. helyen végzett az éremtáblázatban.   A nemzetek versenyét a Szovjetunió nyerte meg az USA és az NDK előtt.

De sajnos, ha ez az olimpia szóba kerül, nem a sport sikerek lesznek azok, amik azonnal beugranak vele kapcsolatban, hanem a 11 meggyilkolt izraeli sportoló emléke jut eszünkbe vele kapcsolatban. A Fekete Szeptember nevű terrorszervezet intézett az olimpiai falú ellen sikeres támadást. A hiányos biztonsági intézkedéseket tudták kihasználni, és betörtek az izraeli sportolók szállására, ahol 11 sportolót és edzőt sikerült túszul ejteniük. Két embert, már a betörés pillanatában meggyilkoltak. A többieket fogva tartva azt követelték a hatóságoktól, hogy engedjék szabadon terrorista társaikat, valamint a RAF két ismert vezetőjét, Andreas Baadert és Ulrike Meinhofot. A terroristák követelését elutasították. Ezután a kilenc életben maradt tússzal el akarták hagyni Németországot. Egy München közeli repülőtéren megpróbálta a rendőrség kiszabadítani a túszokat, de az akció kudarcba fulladt a terroristák közben az összes túszúkkal végeztek. Öt terroristával végeztek a rendőrök, akik holttestét kiadták Líbiának, ahol az arab világ támogatásával, hősöknek járó tiszteletadással temették el őket. Az életben maradt terroristák, német börtönbe kerültek, ahonnan a Fekete Szeptember októberben végrehajtott gépeltérítése után szabadulhattak. Azt hitték megúszhatták, de tévedtek, mert később Golda Meir irányításával a MOSZAD az izraeli titkosszolgálat, az összes terroristát meggyilkolta, akiknek közük volt az aljas merénylethez.

Mosha Weinberg

Yoseff Romano

David Berger

Eliezer Halfin

Zeev Friedman

Yakov Springer

Amitzur Shapira

Kehat Shorr

Mark Slavin

Andre Spitzer

Yossef Gutfreund

Ők estek a támadás áldozatául. Legyen emlékük áldott örökre. Emléküket soha ne halványítsa el az idő, legyen minden terrorista örökre átkozott.

Gondolkodtak azon, hogy a játékokat lefújják az áldozatok emléke miatt. De aztán nagyon helyesen úgy döntöttek, hogy pont az áldozatok emléke miatt, nem szabad, hogy győzhessen a terror, pont az áldozatok emléke okán, a játékoknak folytatódniuk kell. Egy nap szünet után tehát tovább folytatódott az olimpia. De a tragédia minden résztvevőt mélyen megrendített és a verseny már nem hozott mosolyt az arcokra ezután.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook