2018. június 24. - Iván

Érdemes kerékbe törni egy szabadnak született sportot?

2015. október 31. Szerző: Kis Anna
Sok olyan sportág van, amit az Olimpiai Bizottság elismer, viszont nem része az Olimpiai játékoknak: biliárd, krikett, sakk, rögbi, szumo vagy éppen a hullámlovaglás. Utóbbi helyzete 2020-ra megváltozhat.

Nem véletlenül került most elő a téma, hiszen felröppent a hír, hogy a 2020-as Tokiói Olimpia, az óceán hullámaira is bekéreckedik majd.

Több olyan cikk is napvilágot látott ezzel kapcsolatban, amely szerint az Olimpia elveheti a szörf egyediségét és szabadságát, hiszen idővel egyre inkább szabályozni fogják, rendszerezik és majd dossziéban felteszik a polcra, a többi közé, mint konvencionálissá degradálódott extrémet. Persze minden ilyen cikk pro és kontra érveket sorakoztat fel, de ezek még inkább megerősíthetik az olvasót abban, hogy vannak vitatható oldalai a témának.

Az egyik kérdéses pont az, hogy egy olyan eseményen, ahol például a futók egyféle terepen, azonos időben és időjárásban futnak, egy olyan sport, mint a szörf, amely esetében gyakorlatilag csak változó van, hogyan lehet majd objektívan bírálni.

Egyesek a szörf különlegességét és ennek a bizalmi körnek a megszakítását is féltik, miközben azt a kettősséget érzik, hogy jó dolog, ha ez a sport is rengeteg emberhez eljuthat majd. Nem beszélve arról, hogy ami a TV nézők számára fogyaszthatóan van prezentálva egy igen jeles eseményen, az könnyebben talál támogatókra és rajongótáborra.

Lehetne hosszan sorolni azokat a sportágakat, amelyek tiszteletüket tették már az ötkarikás játékokon, de végül rendre lemorzsolódtak. Kérdés, hogy egy olyan sport esetében, mint a hullámlovaglás, mennyire lehet a NOB számára rentábilis, hogy felvegye a lajstromba. Futó fellángolás lesz-e vagy évekre megveti a lábát? Rákattannak-e az emberek, mint különlegesség vagy maradnak a jól megszokott sportok szupersztárjainál? Az utóbbi tűnik kézenfekvőnek. Sokkal több esély van arra, hogy a műzlisdobozról mosolygó Phelbs-t vagy kedvenc sportmotyó-gyártónk ruhájában gyorsuló Pistoriust nézze, boldog örömmel az arcán, hogy „hé, ezt a csávót reggel láttam a konyhában!”.

No, de amíg biztosat nem tudunk és rengeteg a kérdőjel, örüljünk a magyar sikernek, mert Gádorfalvi Áron, az október 26-án kezdődött ománi kvalifikációs világbajnokságon, indulási jogot szerzett a 2016-os Riói olimpiára. Igen, szörfös a srác. Igen, jól olvastátok, begyűjtötte a kvótát – mert neki a deszkához van vitorlája is, hiszen bukóhullám helyett, a szelet használva, eddig is lehetett olimpián indulni.

A 37 éves magyar szörfös, a 22. helyen végzett. Az eseményt az ománi al-Musszana környéki, Arab-tengeren rendezték meg.

"Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztem a riói kvótát. Arra pedig külön büszke vagyok, hogy hatodik olimpiámon vehetek részt!" – nyilatkozta Gádorfalvi Áron a mob.hu-nak.

A hölgyek közül Csolnoky Sára képviselte országunkat a megmérettetésen. Ő az Ezüst-csoportnak volt tagja, 23-dik helyezést ért el, így kvótát nem tudott szerezni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook