2018. június 21. - Alajos, Leila

Érem, tucatszám

2017. július 27. Szerző: Szele Tamás
Azt tetszik hinni, tegnap csak egy magyar győzelem született, egy magyar érmet ünnepelhettünk, az is a Cseh Laci ezüstje? Tévedés, kérem, komoly tévedés: volt azon kívül még több, mint egy tucat. Igaz, nem a vizes VB-n, ott ma is csak egyre számíthatunk, de azért érmek ezek, és magyarok, van minek örülnünk, sőt - lassan meg sem tudjuk számolni a sikereinket.

 

Tizenhárom érmet, közte négy aranyat nyertek a magyarok a győri 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) szerdai versenynapján.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közösségi oldalának beszámolója szerint a cselgáncsozó Szeredás Botond (60 kg), valamint a kajak-kenusoknál Szellák Szabina K-1 500 méteren, Molnár Csenge pedig C-1 500-on nyert aranyérmet. Az uszodában is született magyar győzelem, az ötödik érmét begyűjtő Nagy Réka 200 vegyesen bizonyult a legjobbnak.
Második helyen végzett az atlétáknál Apáti Bence 1500 méteren, s ezüstérmet érdemelt ki Horváth Bence C-1 500 méteren, a Szellák-Rendessy Eszter kajakpáros 500-on és a Horváth Benedek, Molnár Csenge kenu vegyespáros 500 méteren.
Bronzérmes lett a cselgáncsozó Özbas Szofi (52 kg) és Varga Brigitta (48 kg), a kajak egyesek ötszáz méteres távján Opavszky Márk, illetve az úszók közül Szabó-Feltéty Eszter 200 háton és Fábián Fanni 400 gyorson.
Így a magyar csapat az éremtáblázat második helyén áll hét arany-, nyolc ezüst- és hét bronzéremmel.

Ez, kérem, nem szép, ez gyönyörű – de hát mi is ez az EYOF, aminek a megrendezésére idén Győrben került sor? Ez amolyan ifjúsági előolimpia. 1990-ben hívta életre Jacques Rogge az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) annak érdekében, hogy a lehetőséget biztosítson az ifjúsági korosztályos versenyzőknek az olimpiai játékok eszmeiségének, egyetemlegességnek és szervezési rendjének megismerésére.

Természetesen ezen felül magas szintű nemzetközi versenyzési lehetőséget is biztosítani kívánnak a jövendő olimpikonjainak.

Hasonlatosan az olimpiai játékokhoz vagy más kontinentális bajnokságokhoz az EYOF versenyeit sem minden évben tartják. A négy éves olimpiai ciklushoz igazodva és az olimpiákat nem zavarva minden páratlan évben rendezi az Öreg Kontinens az utánpótlás mára már talán a legrangosabb seregszemléjét. Eddig minden EYOF-on vett részt magyar delegáció, rendesen komoly sikerrel – de akkorával egyszer sem, mint idén.

Lányok, fiók, ez az: ma az EYOF, holnap az olimpia!

Köszönjük az éremesőt!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook