2022. január 20. - Fábián, Sebestyén

Éremparádé a világbajnokságon

2018. október 27. Szerző: Szele Tamás
Kérem szépen, milyen érmet tetszenek parancsolni birkózásból? Versenyzőink szolgálhatnak bármilyennel, van már nekünk arany, ezüst, bronz, talán csak a változatosság kedvéért, hogy el ne unja magát a nagyérdemű. Most sem kellett csalódnunk a magyar versenyzőkben, csodálatos eredményekkel kápráztatnak el minket.

 

Akkor menjünk szépen sorban, a dobogó harmadik fokáról indulva, és nem megfeledkezve arról, hogy hölgyeké az elsőbbség. Tehát először azt jelentjük, hogy Barka Emese bronzérmet nyert a nők 57 kilogrammos kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokság csütörtöki versenynapján. Ez volt az első magyar érem a tornán. Mint nyilatkozta: „Nem érzem magam fáradtnak, viszonylag sima meccs volt ez. Örülök, hogy sikerült megszereznem a bronzérmet, de azért kicsit csalódott vagyok, hogy nem lett fényesebb.” Emesének nincs miért szabadkoznia: harmadszor lett vb-harmadik a 2013-as és 2016-os világbajnokságok után.

De lépjünk tovább, ezüstösebb színek várnak ránk: Korpási Bálint már a dobogó második fokára hághatott. A BVSC 31 éves világ- és Európa-bajnoka csütörtökön a könnyebb ágat kihasználva rendkívül magabiztos győzelmekkel menetelt a döntőbe, melyben viszont a 2015-ben és tavaly is vb-győztes német Frank Stäblerrel találkozott, aki nehezebbnél nehezebb ellenfeleket vert sorra egy nappal korábban.

A két birkózó jól ismeri egymást, ám arra Korpási sem számított, hogy a német mint a sprinter a rajtgépből, úgy robban ki a szőnyeg közepéről a sípszó után. Szerencsére a hazai sportoló Stäbler "jobb csapottja" után csak a fenekére zuhant, s még azelőtt felpattant, hogy ellenfele rávetette volna magát.  

Az első percben a címvédő nagy tempót diktált, Korpásit meg is intették (0-1), ám ő lentről nem engedte magát kiemelni, így maradt az egy pont különbség. A szünetig pedig nem is változott az állás, miután a felek eredménytelenül küzdöttek egymással a szőnyeg közepén. 

A félperces pihenőt követően ismét középen folyt a harc. Elképesztő energiákat mozgósított mindkét fél, ám nem jutottak dűlőre egymással, egy perc után pedig Stäbler kapta az intést. Korpási leküldette ellenfelét, majd hosszas rákészülés után pörgetésbe kezdett, de ellenfele jól védekezett. Az 1-1 ugyanakkor már a szinte telt házas aréna nézői által hajtott magyarnak kedvezett. A folytatásban Stäblernek kellett a pont, ő pedig folyamatosan ment előre, és egy perccel a vége előtt kiléptette a magyart (1-2).  

Az utolsó percben Korpásinak kellett mennie, aki láthatólag mindent kiadott magából. Harminc másodperccel a vége előtt úgy tűnt, karberántás után ellenfele mögé kerülhet, de messze volt Stäblertől, aki megmenekült, majd magabiztosan őrizte előnyét. Amikor pedig leperegtek a másodpercek, örömtáncot lejtett a szőnyegen, míg Korpási láthatóan kissé bosszús volt az elszalasztott lehetőség miatt.

A nem olimpiai súlycsoportok 2016-os világbajnokságán győztes, tavaly, Párizsban harmadik Korpási Bálint a magyar csapat második érmét szerezte így meg a mostani vb-n. Korpási 2017-ban Európa-bajnokságot nyert, két évvel korábban pedig az Európa Játékokon szerzett ezüstérmet, míg a 2016-os és az idei Eb-n bronzzal zárt.

És akkor jöjjön az a helyezés, amiről talán csak hőskölteményt lehetne írni: Bácsi Péter világbajnoki címet szerzett a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokságon, ezzel az első hazai aranyat nyerte a Papp László Sportarénában.

Az FTC 35 éves klasszisa a pénteki döntőben a török Emrah Kussal csapott össze, aki az első menetben 3-0-ra vezetett, ám Bácsi fordított és 4-3-ra győzött. De micsoda fordítás volt az! Maga Bácsi úgy foglamazott:

„Nem tudom, honnan volt még erőm, de ilyen szurkolósereg előtt nem lehetett veszíteni. Az első három meccsemen semmilyen akció nem sikerült, de most és az elődöntőben, amikor nagyon kellett, összejött. Álomszerű, hogy itthon ünnepelhetek a családom, a szeretteim előtt.”

Csodát láthattunk, hölgyeim és uraim, valódi csodát, feltámadott Bácsi, az utolsó pillanatban: ez az arany akkor is fontos, nagyon fontos, ha az ő súlycsoportja nincs az olimpiai programban, de Tokió még két évre van tőlünk, még bármi történhet, bármi változhat.

És nincs még vége a birkózó-világbajnokságnak: szurkoljunk minden versenyzőnknek!

Hajrá!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook