2018. június 23. - Zoltán

Éremtenger Indianapolisban

2017. augusztus 25. Szerző: Szele Tamás
Ha még nem mondta volna senki: a magyar sportolók úszni nagyon tudnak. Ez bizonyosodott be az indianapolisi junior úszó világbajnokságon, ahol is az első két napon szinte senki sem fért a dobogóhoz a mi fiainktól-lányainktól – pedig erős mezőnnyel szálltak szembe, de maguk mögé utasítottak mindenkit.

 

Az első nap mérlege egy arany és egy ezüst volt: A vb időmérőjének hivatalos honlapja szerint a győzelmet a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összetételű 4x100 méteres gyorsváltó szerezte meg, amely 3:17.99 perces teljesítménnyel végzett az élen.
„A váltó mindig feldob, a csapatért könnyebb úszni, ami volt, minden benne volt ebben az úszásban” - mondta a Magyar Úszó Szövetségnek Németh Nándor, aki a váltó utolsó tagjaként az ötödik helyről indulva csapott elsőként a célba.
A vb első döntőjében, 400 méter gyorson Holló Balázs egyéni csúcsát (3:51.28) alaposan megjavítva, 3:49.97 perces idővel a második lett.
„Beosztottam az erőmet és az utolsó száz méterre alapoztam mindent. Meglepett, hogy vegyesúszóként ez így sikerült, nem gondoltam volna” - idézte őt a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala.

A második nap miatt sem kell szerénykedjünk, két magyar ezüst és egy bronz született. Németh Nándor egyéni legjobbját (1:47.14) alaposan megjavítva, 1:46.79 perces idővel másodikként ért célba 200 méter gyorson. Ez az idő egyébként az ifjúsági világcsúcson belül volt.
„Hárman is a világcsúcson belül úsztunk, ez is mutatja mennyire erős ez a mai mezőny. Az edzőmmel azt beszéltük, az egyéni legjobbammal meg lehet az arany, megúsztam, de még jobb kellett volna” - idézte a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala a 17 éves magyar versenyzőt, aki a szerdai nyitónapon a 4x100 méteres gyorsváltó záróembereként az ötödik helyről úszva hozta be az első helyre a csapatot.
Ugyancsak ezüstérmet szerzett a 15 éves Késely Ajna, aki 800 méter gyorson szintén egyéni csúccsal, 8:30.62 perccel ért célba. "Az argentin lány kicsit elvitt az elején, így erősre sikerült az első négyszáz. A végén így az ezüstért úsztam. Nagyon fájt, szakadtak le a kezeim" - mondta Késely.
Barta Márton 200 méter vegyesen ugyancsak eddigi pályafutása legjobbját úszta, szinte pontosan egy másodpercet faragott korábbi csúcsából (2:01.13), s 2:00.14-es idővel lett harmadik. "Szerettem volna a tavalyi Eb-n úszott legjobbamat megjavítani, ez sikerült, és szerencsére érem lett belőle" - mondta Barta, aki szintén tagja volt a 4x100 méteres győztes gyorsváltónak.

A magyarok így két nap után öt éremmel, egy arannyal, három ezüsttel és egy bronzzal állnak. Örömmel jelenthetem tehát: éremtengerben úsznak vizes sportolóink.

És nagyon tudnak úszni.

Köszönjük, hajrá, előre a többi éremért!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook